#facethechallenge – a BBTE hallgatói mellett áll a kihívásokban

A Babeș–Bolyai Tudományegyetem folyamatosan arra törekszik, hogy támogatást nyújtson hallgatóinak a COVID-19 világjárvány által kiváltott helyzetben, az online oktatás új kihívásaiban.



Amióta a hagyományos frontális oktatás helyét átvették az online tanulási tevékenységek, a BBTE hallgatói és munkatársai kénytelenek voltak egy előzmény nélküli helyzettel, annak minden nehézségével és újdonságával szembenézni. Az egyetem azonban nem hagyta magára közösségét: folyamatosan olyan intézkedéseket foganatosított, amelyek megkönnyíthetik az alkalmazkodást: anyagi és tárgyi támogatást ajánlott hallgatóinak a megfelelő technikai körülmények megteremtésére. Ugyanakkor az oktatók, illetve az egyetem intézetei olyan felkészítőket szerveztek, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy a közösség a lehető legtöbbet hozza ki az online oktatásból, azaz ne csupán átvészelje a helyzetet, hanem a jövőben hasznosítható tapasztalatokat szerezzen, és kompetenciákat fejlesszen.

Ezen törekvés keretébe illeszkednek a tanulást és vizsgázást segítő műhelymunkák – #facethechallenge-programsorozat. A műhelymunkák három témát jártak körül szakemberek irányításával: előadástechnikai tanácsok, időbeosztás és tanulási technikák, illetve stresszkezelési stratégiák. Jövő héttől kezdődően a tevékenységek a végzős hallgatókra fókuszálnak a közeledő záróvizsgák jegyében: a BBTE oktatói és szakemberei szóbeli vizsgára és államvizsgadolgozat, illetve mesteri disszertáció megvédésére készítő kiscsoportos foglalkozásokat tartanak, ahol a legalapvetőbb tudnivalóktól – pl. a kamera beállítása – indulva igyekeznek mindenben segítséget nyújtani. A hallgatóknak lehetőségük lesz bemutatni a dolgozatukat, amelyre személyre szóló visszajelzést kapnak.

„Azt tapasztaltuk, hogy az amúgy is kihívást jelentő vizsgaidőszak különösen megviseli a hallgatók egy részét az online oktatás kontextusában. Különösen igaz ez a végzős évfolyamokra, akik digitális platformokon keresztül államvizsgáznak, és védik meg az államvizsga-dolgozatukat, illetve disszertációjukat. De az otthoni tanulás a legtöbb hallgatónknak nehézséget jelent, hiszen az idejüket is nehezebben osztják be, a környezet sem mindig alkalmas a tanulásra és a motivációjuk is csökken az egyetemtől és a csoporttársaktól távol. A webinárium-sorozat célja az, hogy ebben a megváltozott helyzetben támaszt nyújtson a hallgatóknak, segítse őket helyt állni és sikerrel venni az akadályokat” – nyilatkozta dr. Illyés Magda, a program koordinátora.


A programsorozat, a segítő tevékenységek az Egyetemi Karriertanácsadó Iroda (CCARMA), a Kommunikáció, Közkapcsolatok és Reklám Intézet, valamint az Alkalmazott Pszichológia Intézet oktatóinak és hallgatóinak bevonásával zajlanak. 

Közlemény

Nyitókép forrása: Babeș-Bolyai Tudományegyetem Facebook oldala















Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments