Ismét a fiatal együtteseké lesz a főszerep az idei Legszebb Erdélyi Magyar Dal döntőjében


Remélem nincs halaszthatatlan programotok november 9-re, mert az V. Legszebb Erdélyi Magyar Dal (LEMD) döntőjét és gálaestjét kár lenne kihagynotok. Úgyhogy ugorjatok be a Bulgakov Caféba!

Mondom ezt annak ellenére, hogy eddig még soha nem volt lehetőségem részt venni rajta, így nem tudlak saját tapasztalataimra hivatkozva győzködni titeket. Azonban az erdélyi zenekarok munkásságát rendszeresen követem, higgyétek el. Közülük sokan képesek vagány, fülbemászó dalokat szerezni. A fiatalok egy része egyáltalán nem hallgat magyar zenét, így annak esélye sincs eljutni hozzájuk. Ezzel nem tudok egyetérteni, miért kell egyből leírni azt, amit nem ismerünk? Nektek mindenképpen azt tanácsolom, hogy gyertek el a rendezvényre. Remek kikapcsolódási lehetőséget biztosít számotokra, pár óráig csak a zenére kell figyelnetek.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Ifjúsági Szervezete (EMKISZ) 2015 óta minden évben megrendezi a tehetségkutatót, eddig minden alkalommal sokak érdeklődését keltette fel. Őszintén remélem, hogy a jövőben még népszerűbb lesz.

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is két külön kategóriában értékelték, a 25 év alatti, illetve feletti zenekarok és egyéni előadók dalait.

Kovács Lilla, az esemény főszervezője megkérdezésemre elmondta, idén kimondottan erős volt a fiatalok (25 év alattiak) mezőnye, ezért úgy döntött a zsűri, hogy a tervezettnél több, három helyett öt előadó mérettetheti meg magát ebben a kategóriában. Emiatt a huszonöt év felettiek korosztályában már győztest is hirdettek, a Térerő együttes Felhőnjárók című dalával vitte a prímet.

„Idén egy újdonságot szeretnénk bevezetni. Azt akartuk, hogy André Ferenc költő, slammer, Gábora-Máté Éva énekes, Pap Tibor, a Peron Music Alapítvány elnöke mellett a fiatalok képviseletében is üljön valaki a helyszíni zsűri tagjaként az asztalnál. Ezért felkértük Nicuta Alint, a 4S Street zenekar énekesét (egyben a tavalyi 25 év alatti kategória nyertesét), hogy visszatérő vendégként, immáron a másik oldalról értékelje az előadók munkáját” ‒ hozta tudomásunkra a főszervező.

Lilla a díjazásról is beszélt; ez alkalommal a szervezők igyekeztek megkeresni olyan népszerű zenekarokat, akik valamilyen módon segíthetik és támogathatják a győztes dalok szerzőinek munkáját.

A 25 év alatti kategória döntős dalai: Közeleg feléd (Szintaxis), Magáncella (KentaurSoul), Nem szól rám senki (Teddy Queen), Rossz felhők (Rafters), Tépjük szét (Imecs Anita).

Még egyszer javaslom, ne hagyjátok ki!

Az V. LEMD programja:
A 25 év alatti kategória minikoncertjei:
16:00 – IMECS ANITA
16:30 – KENTAURSOUL
17:00 – RAFTERS
17:30 – SZINTAXIS
18:00 – TEDDY QUEEN
20:00 – DÍJKIOSZTÓ GÁLA
21:00 – 25 év alatti kategória győztesének nagykoncertje
22:20 – 25 év alatti kategória második helyezettjének nagykoncertje

Gebe Zoltán

Kép forrása: Legszebb Erdélyi Magyar Dal hivatalos Facebook oldala

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments