Nem csak a koncerteken Vájboltunk - Koli összefoglaló

A VIBE egyik, hanem a legnagyobb vonzereje a Weekend strandja, hiszen nincs is jobb egy átbulizott éjszaka után a medence mellett fekve kipihenni az előző nap fáradalmait. Azonban azok sem maradtak tenni való nélkül, akiket a strandolás nem vonz, hiszen a VIBE Koli idén is jobbnál jobb programokkal várta az érdeklődőket.



A Koli minden nap érdekes előadásokkal várta a vájbolókat a legkülönbözőbb témakörökben, biztosítva hogy mindenki megtalálja számára a legkedvezőbbet. Többek között hallhattunk pszichológia, közgáz, marketing, menedzsment, de jog témakörökben tartott beszélgetéseket is, ám volt néhány közönségtalálkozó is ami érdekelhette a rajongókat.


A fesztivál második napján nekem is alkalmam nyílt meghallgatni dr. Kádár Annamária előadását. Az ismert pszichológus a mesék világába kalauzolt bennünket, érintve az érzelmi intelligencia fejlődését is. Ezen kívül még rengeteg más előadás is sorra került, köztük néhány angol nyelven is.




A Koli azonban nem merült ki ennyiben, a sétány érdekes programokat kínált azoknak is akik aktívan részt vennének a programokon esetleg kipróbálnának valami újat. Erre lehetőség nyílt például a Codespring sátrában, ahol a technológia különböző vívmányai kápráztatták el a látogatókat. Ezen kívül voltak különböző távirányítható robotok is, valamint a Codespring munkatársai szívesen megosztották a programozással kapcsolatos tudnivalókat is. Egy beszélgetés erejére sikerült elcsípnem a Codespring egyik munka társát aki ismertette a céljaikat és a programokat.


Mivel készült idén a Codespring sátor a fesztiválozóknak?


Tavaly volt az első év, amikor a Codespring kijött ide a fesztiválra. Mivel a szoftverfejlesztő cég vagyunk, ezért leginkább ilyen tematikát ragadtunk meg, és azt szeretnénk megmutatni különböző eszközökkel, hogy mennyire színes és változatos tud lenni a szoftverfejlesztés. Többnyire olyan robotokat és technikai eszközöket hoztunk ki, amik megmutatják a programozás különböző oldalait. Vannak itt robotok, amik egészen jól imitálják például az állatok, vagy az emberek mozgását; van VR, ami nagy népszerűségnek örvend; van olyan gépünk, ami kézi rajzot alakít át gépi rajzzá, meg akár képeket képes lerajzolni; és van mini tankunk, ami szintén tablettel irányítható. Ezeknek az az érdekessége, hogy van olyan program, amit kimondottan a mi munkatársaink írtak meg, és fejlesztettek ki, például nyári gyakorlatok, vagy a Codespring mentorprogram alatt, és ezt nagy izgalom számunkra is megmutatni a közönségnek. Úgy látjuk, hogy a fiatalok is nagyon szeretik, és nem csak a fiatalok: látunk itt már 40-es, 50-es embereket is jól szórakozni. Tavaly elég illusztris vendégünk is volt, mert Dorogi Peti (az Intim Torna Illegál énekese – szerk.) is beállt ide VR-ozni.




Milyen kapcsolódási pont van a VIBE fesztivállal, hogy került ide a Codespring?


A Codespring a VIBE Koli egyik fő támogatója, így ez volt az elsődleges, de nem titkolt célunk az is, hogy láthatóvá váljunk a fiatal korosztály számára, és népszerűsíteni mind az informatika oktatást, mind a szoftverfejlesztést, mind az informatikát, mint foglalkozást és tudományterületet. Éppen ezért mindig vannak kint fejlesztő és informatikus munkatársaink is, akik megosztják a tapasztalataikat az informatika iránt érdeklődő egyetemistákkal, diákokkal, tudnak beszélgetni velük arról, hogy mi várja őket a továbbiakban. Tudunk velük kapcsolatot teremteni, hogy esetleg hozzánk jöjjenek mentorprogramba, vagy nyári gyakorlatra, és akár a későbbiekben további együttműködésre is sor kerülhessen.



Bárki bejöhet és kipróbálhatja az eszközöket?


Természetesen. És azoknak, akik bekapcsolódnak az itteni tevékenységekbe, tehát kipróbálják a robotjainkat, vagy akár népszerűsítik a sátrunkat, különböző kis nyereményeket ajánlunk fel.


Akit annyira nem vonz a technológia, és inkább a művészetek, az alkotás felé hajlik annak is volt lehetőségük akár új és izgalmas beszélgetéseket meghallgatni, akár kipróbálni magát néhány workshopon, hiszen a Fashion Corner, újfent izgalmas programokkal szolgált. Volt szerencsém a Fashion Corner koordinátoraival szót váltani, akik kicsit bepillantást engedtek a sátor működésébe, programjaiba és megfogalmazták a céljaikat. Balogh Mónikát és Nagy Blankát kérdeztük.


Mióta foglalkoztok a Faschion Cornerrel?


Mónika: A Fashion Corner az önkifejezés tere. 2018-ban indult, azzal a céllal, hogy teret adjon az egyéniségeknek a kibontakozásához, illetve, hogy felkarolja, és népszerűsítse a helyi alkotókat, tervezőket és kézműveseket. Ezzel a céllal indultunk neki idén is a szervezésnek. Itt van velünk Blanka is, aki frissen csatlakozott a csapathoz. Idén főként az előadókkal és az előadásokkal foglalkozik, szóval erről részletesebben be is tud számolni.


Előadások terén mire számíthatunk idén?


Blanka: Idén is igyekeztünk színes előadásokkal megtölteni a Fashion Cornert, és nemcsak magyarországi, hanem helyi előadókat is meghívtunk, valamint olyan feltörekvő kezdeményezőket, akik valami újat teremtettek az elmúlt időszakban. Például vasárnap velünk volt a Margaret Block, ami egy női kezdeményezés, a nők hangját képviseli, és rendszeresen nagyon klassz bejegyzéseik vannak a weboldalukon. Velük beszélgettünk, a motivációról, de szombaton például velünk volt Szász Levente közgáztanár a BBTE-ről, aki a koktélozás izgalmaiba vezette be a résztvevőket. Péneteken Szegedi Kata és Benus Dani beszélgetését hallgathatták meg a résztvevők. Kata a milánói Fashion Week-en is részt vett már, úgyhogy elég érdekes és színvonalas témákat tudtunk elhozni az érdeklődőknek, emellett nagyon sok workshoppal készültünk, valamint rengeteg árus is itt van velünk a Fashion Cornerben.


A programok tekintetében mi a felhozatal idén?


Mónika: Az előadások mellett próbáljuk arra is buzdítani a résztvevőket, hogy csatlakozzanak a workshopjainkhoz. Ugyanis amellett, hogy nagyon vagány szórakozás így, a fák árnyékában, egy emlékkel is térnek haza, ugyanis minden workshop alkalmával valamit készítenek a résztvevők. Tegnap például vászontáska hímzés volt a vászon csapatával. Ma pedig illóolajat, illetve különböző kozmetikumokat készítettek Simon Zsuzsával. Vasárnap is folytatódik a workshopunk, egy kicsit más vizekre evezünk, ugyanis Tamás Endrével a TikTok és az Instagram világát ismerjük meg, illetve ki is próbálhatják majd, hogyan kell TikTok videót készíteni, mi a trendi, ekkor is várjuk ide az érdeklődőket, illetve emellett minden nap 11 és 19 óra között működik a Fashion Cornerben a vásár, ahol főként erdélyi tervezőknek és alkotóknak a termékeit vásárolhatják meg, illetve a fenntarthatóság jegyében idén is meghívtunk két használati bankkereskedőt, ahol a fesztiválozók kiválaszthatják az esti bulikra a legjobb szetteket.



A VIBE idén is kitett magáért a napközbeni programok tekintetében, így aki már kipihente magát a strandon és már jól lebarnult érdemes volt benéznie a Koliba, hogy a fák nyújtotta árnyékban élvezze az alkotás és a tudomány örömeit. Innen is buzdítjuk az olvasókat, hogy a jövő évi VIBE fesztiválon is látogassanak el a Koliba, mert izgalmas programok várnak nap mint nap!


Kristály Eszter

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments