Dezső Bence: Egy erdélyi influenszer élete Budapesten





Dezső Bencének hiányzik Erdély, legszívesebben egyszerre lakna Budapesten és Erdélyben

Dezső Bence neve sokak számára ismerős lehet, hiszen 6 éve kezdte meg a pályafutását az interneten, mint erdélyi influenszer. A VIBE Koliban lehetőségünk nyílt meghallgatni a fiatal youtubert, akit nem kis közönség kísért figyelemmel. A résztvevők között egyaránt voltak idősek-fiatalok, azonban főleg tizenévesek képviselték magukat.


Az akkor középiskolás srác HErBY és GoodLike hatására kezdett el online tartalmat feltölteni a Youtubera, azonban sosem gondolta volna, hogy a későbbiekben ekkora sikere lesz. Kezdetben senkinek nem árulta el, hogy ő ezzel szeretne foglalkozni, emiatt több álnevet is használt – ezek közül a legismertebb a 2Face. Közel egy hónap múlva már iskolatársai előtt sem volt titok, videói futótűzként terjedtek egymás között a Facebookon, azonban szülei erről csak később szereztek tudomást. Édesapja laptopján vágta meg a videókat, viszont egyszer elfelejtette letörölni az egyiket, innentől pedig a család előtt sem volt titok. Bence megjegyezte, hogy a szüleinek rettentően hálás a sok támogatásért, amit mind a mai napig kap tőlük. Elmesélte, hogy miután berobbant a köztudatba, a Burger King felkérte, hogy legyen a reklámarca a termékeknek, azonban az édesanyja nem engedte el a budapesti fotózásra. Ennek nyomós oka is volt, hiszen Bence akkor készült az érettségire, így sajnos nem szerepelhetett az óriásplakátokon.
A későbbiekben közös projektet készített a KFC-vel, többször vett részt Durex-kampányban, amiben a védekezésre és a nemi betegségekre hívja fel a fiatal(abb) korosztály figyelmét, mert úgy véli, hogy ezekről a dolgokról igenis fontos beszélni. Számos más szponzorált tartalom található a profilján, azonban kihangsúlyozta, hogy most már tudatosan és felelősségteljesen válogatja meg őket. Nem titkolta, hogy a 6 év alatt voltak olyan videói, amelyeket talán nem kellett volna publikálni az interneten, viszont másképp nem nyert volna tapasztalatot, hogy mi is az a tartalom, amire a közönsége vágyik.
Bence igyekszik olyan videókat készíteni, ami a célcsoportot kikapcsolja, szórakoztatónak találja, ugyanakkor lényegesnek tartja, hogy közben ő is jól érezze magát, ne húzzon maszkot az arcára. Szeret olyan dolgokban részt venni, amik eleinte nevetségesnek tűnhetnek, viszont tudja, hogy az a tíz perces videó valakit megnevettethet, feldobhatja a napját. Ezért is engedte, hogy a barátnője kisminkelje. Napi vlogokat is készít, amikben váratlan pillanatokat örökít meg, egy teljes napját foglalja össze bennük.
Saját csatornája mellett párhuzamosan működik a Brodapest-projekt, amelyet egy szűk barátikörrel együtt csinál. Eddig egy évadot forgattak le, amiben 7 epizód szerepel, miközben folynak a munkálatok a másodikkal is. Több éves tapasztalattal a háttérben Bence elhatározta, hogy felkarolja a fiatal és pályakezdő influenszereke. Segít nekik, hogy elkerüljék a szakma buktatóit, illetve a különböző problémákra közösen találjanak megoldást. Megosztotta velünk, hogy a pályája elején ő nem igazán hallgatott a tanácsokra, és ez a helyzet számos balul sült kísérleteket eredményezett. Ennek elkerülése érdekében most már próbálja makacsságát leküzdeni és közösen átbeszélni minden munkával kapcsolatos ötletét, tervét.
Azoknak, akik most szeretnék elkezdeni ezt a szakmát, azt javasolta, hogy a sikerhez elengedhetetlen a motiváció és kitartás, a technika részéről pedig ma már egy okostelefon is képes jó minőségű videót készíteni. A fő cél, hogy legyen egy biztos kapcsolat a néző és a tartalomgyártó között. Influenszernek lenni felelősség, hiszen a véleményével képes befolyásolni a közönséget. A hovatartozás, a nemzetiség nem mérvadó ebben a témában, sosem volt problémája azért, mert erdélyi magyar. Gyakran szólítják le fiatalok-idősek, az utóbbiak inkább fesztiválok idején, nem pedig az utcán. Humorosan megjegyezte, hogy a határőrök is fel szokták ismerni, ám az egyik mindig kipakoltatja az autóját.

Végezetül Bence kitért arra is, hogy hiányzik neki Erdély és az akcentusok, szívesen élne „kétéltű életet”, hogy egyszerre lakna Budapesten és Erdélyben is.


Schmindt Anita

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments