Na, és te tudtad, hogy ma van a pizza világnapja?

Ha mondjuk az átlag amerikaiakra gondolunk vacsora címén, valószínűleg a pizza vagy a hamburger fog eszünkbe jutni róluk. Ez nem véletlen, hisz gyakori, hogy egy hosszú napot egy-egy pizza elfogyasztásával zárnak ugyanúgy, ahogy mi is talán, ugyanis nálunk is nagy népszerűségnek örvend.




Az emberek évszázadok óta esznek pizzát. Az alapötlet az volt, hogy egy lapos tésztára süssünk rá különböző finomságokat úgy, hogy az mindenki tetszését elnyerhesse. A 19. században az olasz bevándorlók magukkal vitték a pizzakészítés mesterségét Amerikába. Így indult el a pizza világhódító útjára az 1950-es években.


Mivel a pizza olasz eredetű étel, alapja egy kelt tésztából készült lepénykenyér, amelyet paradicsom vagy tejföl alapú szósszal borítanak, és erre különféle feltétek kerülnek. Gyakoriak a különféle zöldségek, gomba, illetve felvágottak. A tésztát végül reszelt sajttal szórják meg, és sütőben megsütik. Jellegzetes fűszerei közé tartozik az oregánó. Az eredeti olasz pizzára szeletelt mozzarellát, bazsalikomot és olivaolajat tesznek, erre kerülhet további feltét is.


Valószínű, hogy te is gyakran fogyasztasz pizzát, viszont biztos vannak olyan érdekességek, amiket te sem ismersz. Összegyűjtöttem néhányat:


1. A Guinness Világrekordok Könyve szerint a valaha sütött legnagyobb pizza 172 cm átmérőjű volt, és több mint 12 kilót nyomott – 1990-ben,  Dél-Afrikában sütötték. Ezt viszont túlszárnyalta Bill Bahr pizzéria tulajdonos, aki közel négy méteres pizzát sütött kétszáz fős csapatának segítségével.


2. A Hawaii pizzát Kanadában találták fel.


3. Vajon melyik ország lakói eszik a legtöbb pizzát egy év alatt? Nem az olaszok, hanem természetesen ebben a kategóriában is az amerikaiak a győztesek. Ők átlagosan 10 kilogrammot fogyasztanak el ebből a finomságból évente.


4. A leghatékonyabb futárok bringával és robogóval szállítják ki a pizzát, de vannak olyan helyek, ahol a nagy távolságok miatt nem jutnának ilyen messzire. Ilyen például Alaszka, ahol a nagy távolságok miatt egy pizzázóból repülővel viszik ki a megrendeléseket a vevőknek.


5. A világ legdrágább pizzája 12 000 dollárba került, és Renato Viola séf készítette el. Ami a feltétet illeti: három különböző féle kaviár, vörös garnélarák, mediterrán homár és tengeri tücsök került rá.


Habár azt éreztük a népszerű, többféle változatban kapható pizza már nem okozhat meglepetést, mégis akad néhány érdekesség, amiről bizonyára kevesen hallottak. Ha te is kipróbálnád az elkészítését, van egy receptünk is számodra.


Erőss Andrea

Nyitókép forrása: unsplash.com

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments