Álmok, szerelem, kiábrándulás - A Bridgerton család

Ahogyan már a címben is feltűnik, a történet középpontjában egy 1800-as években élő nemesi család áll, ezen belül pedig nyolc testvér, akik a kötelezettségeik ellátása mellett a szerelmet keresik.



A főszereplő Daphne Bridgerton, aki épp eladósorban van, a tavaszi báli szezonban akarja megtalálni élete szerelmét, akivel beteljesítheti álmát és családot alapíthat. Nemsokára pedig egy bálon megismerkedik a jóképű Simon Basset herceggel, aki fenekestől felfordítja az életét.


A Netflix könyveken alapuló szerelmes sorozata meghódította a fiatal közönség szívét, azonban korántsem hibátlan. Bár az egész sorozat könyvekre épül, mégis kissé felforgatja az eddigi kosztümös filmek világát. Aki már olvasott 1800 körül íródott könyvet, esetleg látott már ilyen témájú adaptációt, az észrevesz néhány apróságot, amelyben ez a sorozat eltér a korábbi ilyen témájú filmektől. A sorozat ugyanis szigorúan nézve nem teljesen korhű, hiszen az akkori években az emberek többsége parókát hordott, a férfiaknak hosszú haja volt, és a nők nem használtak olyan sok sminket. Ezeket a dolgokat a sorozat készítői inkább mellőzték, hogy a mostani nézőközönség szemének is kellemes legyen a látvány és minél inkább azonosulni tudjanak a szereplőkkel és a történésekkel. Megvallom, nekem is kellemesebb látvány volt, mint az, ha például a férfiak is folyton a rizsparókájukat igazgatták volna. A másik ilyesfajta eltérés az volt, hogy háttérzeneként a sorozatban felcsendültek mai slágerek vonós átdolgozásai, így egy-egy táncjelenet alatt nem klasszikus zenéket hallhatunk, hanem például Billie Eillish Bad Guy című számát vagy épp a Wildest Dreams-t Taylor Swiftől. A készítők ügyesen beleszőtték azonban a dal listába a klasszikusokat is, így néhol felcsendült egy-egy Mozart, Bach vagy Haydn. Ez a néhány tényező az igazi kosztümös műfaj rajongóinak negatívum lehet, azonban ezek sokkal inkább bevonzák azokat a nézőket, akik csak most ismerkednek ezzel a műfajjal. Ez a pár gyengeség pedig egészen eltörpül a sorozat erősségei mellett. Vegyük is tehát sorban.


(Forrás: Digital Spy)

A történet

Számomra üdítő változatosság volt azt látni, hogy nem egy sablonos összeférhetetlen szerelem tárul a szemünk elé, amelyet a vagyon és a rang határoz meg, hanem egy a szégyen és a megaláztatás elkerülése révén létrejövő igaz szerelem. A sorozat szépen taglalja a házasság és a szexualitás kérdéskörét elénk tárva az akkori életfelfogást. A házasság témáját több oldalról is megközelíti, azonban egy fontos tanulságot mindenképpen leszögez, azt hogy a házasság legyen akármilyen is, egy döntés kérdése, amelyet bár a szerelem alapoz, meg az átalakul és szeretet lesz. Bemutatja, hogy egy akkori hölgy mennyire tájékozatlan volt néhány dologban, és megragadja a család és az anya-lánya kapcsolat fontosságát is, arról nem is beszélve, hogy bemutatja a nemesek közti hatalmi harcokat, és bár csak mellékszálként, de beszél az akkori politikai viszonyról és a rasszok közötti kapcsolatot egyenlőként tárja a szemünk elé.


A szereplők

A történet a nemek közötti kapcsolatot is bemutatja, azonban sokkal inkább a női oldalról megközelítve azt. A nők előnyös és előnytelen oldalát is bemutatja, továbbá taglalja az erősségeiket és a gyengeségeiket egyaránt. Karakterek szempontjából nagyon színes a paletta, hiszen megjelenik az egyszerű családra vágyó nő, a felelősségtudat terhét cipelő férfi, a gondoskodó erős asszony, a csak szórakozásra vágyó jóindulatú nagy testvér, a lázadozó kis testvér, a rossz családi háttérrel rendelkező megtört férfi, és a bajba jutott lány is. A karakterek kellőképpen ki vannak dolgozva a fő történetszál mellett sok mellékszál is fut, amelyek még izgalmasabbá teszik a cselekményt, mindezt pedig egy magát Lady Whistledownnak hívó rejtélyes újságíró nő foglalja össze, akinek kiléte egészen a sorozat végéig titokban marad. Számomra azonban a sorozat főszereplője az igazi koronaékszere a történetnek, hiszen ő egy nemesi család sarjakét egy egyszerű álmot dédelget magában, és mindent megtesz azért, hogy elérje. Erős női karakter, aki ahhoz, hogy elérje azt, amit akar egy kicsit sem ad alább a nőiességéből. Folyamatosan érik, és fiatalkora ellenére tudja, mit akar. Mindeközben pedig azt hangsúlyozza, hogy ahhoz hogy valaki erős legyen, és céltudatos nem kell férfinak lenni, őrzi a nőiességét, a méltóságát és nem fél bevetni a női erejét az álma érdekében.


A látványvilág

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni a látványvilágot, amely bár a korhoz képest nagyon színes, azonban mégis kellemes látvány. A cselekmény szép helyeken játszódik, és mindemellett a szereplők jelmezei és frizurái is szemet gyönyörködtetőek.


Összegzés

Véleményem szerint, a sorozat élmény akkor lesz teljes, ha eredeti nyelven nézzük, mert úgy kellő képpen átjön az akkori magázódós beszéd stílus, és a színészek brit akcentusa csak tetézi ezt.


Összességében ez egy olyan sorozat, amelyet mindenképpen érdemes megnézni, mert aki szereti ezt a műfajt annak egy-két dolog kivételével tetszeni fog, és aki most ismerkedik vele annak egy jó kezdés. Kellő komolyságot és tanulságot tartalmaz ahhoz, hogy legyen utána min gondolkodni, azonban egy kellemes kikapcsolódás is egyben, és ha csak egy kicsit vissza akarsz repülni a múltba és megismerni azt akkor ez kellőképpen szórakoztató lehetőség rá.


Kristály Eszter

Nyitókép forrása: Teen Vogue

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments