Valentin-nap – hagyományok anno és most

A Valentin-nap történetét is átszövi több hagyomány, ugyanúgy mint az 1990-es években népszerűvé lett Halloweent.

 


Február 14-e, Szent Bálint, avagy Valentin-napja, a szerelmesek ünnepe, amikor az emberek világszerte apró ajándékokkal, virággal lepik meg kedvesüket, szeretteiket. A Bálint-nap pontos eredete kissé homályos, viszont az bizonyos, hogy a pogány természetkultusz, a népszokások, a kereszténység hithagyománya nyomot hagyott benne.

 

Napjainkban a régi európai Bálint-napi hagyományokat átveszi az Amerikából elterjedt, kommercializációdott ünnep, melyet inkább a virágüzletek és az édességipar tett ismertté. Ezen a napon történik, hogy megsokszorozódik az eladott virágok és szivecskés ajándékok száma, mitöbb, sok helyen parkokban, tereken házasságkötő sátrakat állítanak fel, ahol - jelképesen - örök hűséget fogadhatnak egymásnak a szerelmes párok.

 

A Bálint-napot ma már a világ legtöbb helyén megünneplik, legnagyobb kultusza mégis az angolszász és a francia nyelvterületen van, ahol Bálintot, avagy Valentine-t a hiedelmek összemosódása révén a szerelmesek védőszentjének tartják. Ezen a napon Amerikában egymilliárdnál több kártya indul útjára, ez a második legforgalmasabb időszak karácsony után a postákon.

 

A szerelmesek napjáról világszerte megemlékeznek. Összegyűjtöttem néhány érdekes hagyományt a világ különböző tájairól:

  • Japánban és Dél-Koreában például, február 14-én a nők lepik meg kedvesüket ajándékkal, a férfiak pedig mindezt egy hónappal később viszonozzák nekik a „Fehér napon”.

 

  • Az olaszországi Terni városában az a hagyomány, hogy a Valentin-nap előestéjén az egész országból érkeznek ide párok, akik a város bazilikájában, San Valentino (vagyis Szent Bálint) sírjánál jelentik be nyilvánosan eljegyzésüket.

 

  • Az angolszász területen a Valentin-nap népszerűsége egészen az 1380-as évekig tekint vissza, amikor is a „Madarak parlamentje” című költeményt legelőször adták elő, a II. Richard király udvarában megtartott Valentin ünnepségen. A költemény arról szól, hogyan gyülekeznek épp ezen a napon Rtiász, a természet istennője köré a madarak, hogy így mindegyikük egy társra találjon.

 

  • A magyar néphagyományban egyes vidékeken a kotló sikeres ültetésére tartották alkalmasnak február 14-ét, máshol pedig facsemetéket palántáltak e napon, és a várható termést is megjósolták: hideg, száraz idő esetén jó termést reméltek.

 

Bár manapság már másképp ünnepeljük a Valentin-napot, jó hogyha visszatekintünk arra, hogy őseink miként tartották hagyományaikat. Erre szokták mondani, hogy a Valentin-nap elüzletiesedett, bár ugyanez történt a karácsonnyal is. Attól eltekintve, hogy a kereskedők igyekeznek hasznot húzni a Valentin-napból, nem megoldás az, ha nem veszünk tudomást róla. Ne fosszuk meg magunkat és szeretteinket, hiszen a figyelmességnek mindenki örül, és rengeteg módja van, hogy kifejezzük szeretetünket, nem csak drágán vásárolt ajándékokkal.

Erőss Andrea

Nyitókép forrása: unsplash.com

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments