A zene és az érzelmek

A zene pszichológiájának egyik legfontosabb kérdése, hogy a zene hogyan befolyásolja az érzelmeinket. A zene képes erős érzelmi reakciókat kiváltani, például hidegrázást és izgalmat a hallgatókban. A pozitív érzelmek uralják a zenei élményeket. A kellemes zene hallgatása dopamin felszabadulásához vezethet. A zenehallgatás a legegészségesebb módja a hangulat megváltoztatására vagy a stressz enyhítésére. Az emberek a mindennapokban a zenét a nemkívánatos érzelmi állapotok (például stressz, fáradtság) szabályozására, fokozására és csökkentésére használják. Hogyan vált ki a zenehallgatás érzelmeket és örömet a hallgatókban?




1. Zenei öröm. Úgy tűnik, hogy a zene élvezete ugyanazt az örömközpontot támadja meg az agyban, mint az öröm egyéb formái (étel, szex, drogok). A bizonyítékok azt mutatják, hogy egy esztétikai inger, mint például a zene, természetes dopamin termelő. Ezt a hatást jellemzően erősen addiktív kábítószerekkel lehet előidézni.


2. Kellemes csalódás. A zenét akkor lehet igazán átélni, ha az megfelel az elvárásainknak, de mégis megszegi azokat. Minél váratlanabb egy dallam hangzása, annál meglepőbb a zenei élmény. Nagyra értékeljük a kevésbé kiszámítható és kissé összetettebb zenét.


3. Emlékek. Egy zeneszám és egy emlék között nagyon erős kötelék jöhet létre. Oliver Sacks néhai orvos megjegyezte, a zenei érzelmek és a zenei memória sokáig fennmaradhat, miután az emlékezet más formái eltűntek. Mivel a zene az agy számos részét aktiválja, így a legváratlanabb pillanatban is egy dallam felidézhet egy nagyon távoli emléket.


4. Cselekvési hajlam. A zene gyakran erős cselekvési hajlamot teremt, a zenével összehangolt mozgásra (pl. tánc, láb-kopogtatás). Belső ritmusunk, mint például a pulzusunk képes felgyorsulni vagy lelassulni, hogy eggyé váljon a zenével. Lebegünk és mozgunk a zenével.


5. Fogyasztói magatartás. A háttérzene meglepően erősen befolyásolja a fogyasztói magatartást. Például egy tanulmány egy szupermarket italok részlegének ügyfeleit francia vagy német zenének tették ki. Az eredmények azt mutatták, hogy a francia bor a francia zene lejátszásakor felülmúlta a német bort, míg a német bor a német zene lejátszásakor.


6. Hangulatszabályozás. Az emberek bizonytalan időkben ki akarnak szakadni a valóságból, hogy elkerüljék bajaikat. A zene erőforrást kínál az érzelmek szabályozására. Az emberek különféle célok elérésének érdekében használják a zenét. Például egy pörgős dallam energiát ad, vagy segít egy feladatra összpontosítani, és csökkenti az unalmat. A szomorú zene lehetővé teszi a hallgató számára, hogy kilépjen a szorongató helyzetekből (szakítás, halál stb.), és inkább a zene szépségére koncentráljon. Ezenkívül a dalszövegek, amelyek rezonálnak a hallgató személyes tapasztalataival, hangot adhatnak olyan érzéseknek vagy tapasztalatoknak, amelyeket az ember esetleg nem képes kifejezni.


A témával kapcsolatban ajánlom a kedves olvasóknak a Disney 2017-es Coco c. filmjét, amely meglepő mélységgel mutatja be a zene közösség kovácsoló és gyógyító erejét.


Adorján Zsófia

Újságírás, III. év

Nyitókép forrása: psychology.co.uk 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments