#Perspikipróbálja - házi pizza: internetes receptből családi hagyomány?

Mint azt az interjúban megígértem, házi pizza recepttel jelentkezem. Ez annyiban különbözik az eddigi #Perspikipróbálja cikkektől, hogy nem első, és nem is második próbálkozás volt, hanem egy bevált receptet osztok meg veletek.




Hosszú évek óta egyik kedvenc videós műfajom a főzős videók, amelyek közül minden másodikat serényen le is mentem, mert majd „tuti” elkészítem. Spoiler alert! Nem szoktam. Ha épp véletlenül kipróbálnám, az csupán egyszeri alkalom, „finom, de nem kérek többet” eset. Ez viszont különleges volt, egyfajta hagyománnyá vált itthon, hogy pár heti rendszerességgel elkészítem.



A tésztához 600 g liszt, enyhén cukrozott, fél bögre langyos tejben felfuttatott élesztő, 8 ek olaj,  egy tk só, illetve kézmeleg víz szükséges. Én általában majdnem mindent szemre teszek, ami nem szokott túl jól elsülni – nem szándékos a szójáték – de itt még nem ütköztem nehézségekbe. A hozzávalókat egy kanállal összekeverem, majd a kézimixer dagasztó hullámos izéjével – amúgy profi szakács vagyok, és ismerem a szakkifejezéseket – majdnem készre gyúrom, majd kézzel finalizálom.



45-50 percet hagyom meleg helyen kelni, ez idő alatt kétszeresére nő meg. Ameddig a tészta pihen, én nem pihenek, előkészítem a feltéteket, amelyek ízlés szerint variálhatóak. A mi verziónkon található paradicsomlé-ketchup-oregánó szósz, sonka, kukorica és sajt, ha fancy kedvemben vásároltam be, akkor mozzarella.



A két tepsit beolajozom és kilisztezem, majd a kész tésztát kettészedem és a fent említett sorrendben rápakolok minden földi jót. Ha nem felejtem el, akkor még a tepsik előkészítése előtt ismeretlen fokozatra előmelegítem a sütőt, ami általában elkészítésig be is melegszik. A pizzás tepsi alá be szoktam helyezni még egyet, amely meggátolja a pizza aljának a megégését. 15-20 percig hagyom bent, majd két perc szemügyre vétel után felvágom a „jóleszazúgy” felkiáltással, de előbb mindenképp a következő tepsit helyezem be sülni. Vagyis a pizzát sütöm, nem a tepsit, de értitek ti.

A szóban forgó étek 1-2 nap múlva is nagyon finom és puha, de ritkán bírja ki addig, habár egy becsületes adag sül ki belőle. Remélem ti is kipróbáljátok, és nem csak egy lementett recept lesz a sok közül. Ígérem nektek, ha én el tudtam készíteni, nektek is menni fog!

Ha elkészítitek, tegyétek ki valamelyik közösségi platformra, és jelöljétek be a Perspit! Főzzetek, süssetek sok finomságot, olvassatok Perspektívát!



Nagy Andrea

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments