Komplementer Kolozsvár – A kincses város arcai

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Újságírás és Digitális Média szakán működő Spectator Média Szakkollégium diákjainak fotóiból nyílt kiállítás január 18-án, a Planetárium kávézóban. A Komplementer Kolozsvár című tárlat célja a kincses város mindennapi életének és sokszínűségének bemutatása.



Második alkalommal nyitottak kiállítást Kolozsváron a Spectator Média Szakkollégium diákjainak legjobban sikerült fotóiból. Tavaly februárban főleg a város épített örökségének saját szemszögből való bemutatása volt az első tárlat fő célja, idén viszont kolozsvári életképeket tekinthetnek meg a Planetárium látogatói.

Az esemény megnyitóján Dr. Vallasek Júlia mondott köszönetet azoknak, akik biztatták a diákokat arra, hogy akár esős, sáros körülmények között is kimenjenek fotózni, valamint tanácsaikkal hozzájárultak a projekt végeredményéhez és egyes ötletek sikeres, jogszerű kivitelezéséhez.

Beszédet mondott továbbá a tárlatot méltató dr. Andreea Mogoș egyetemi docens és az intézmény egyik doktori hallgatója, Farkas Boglárka Angéla is, hozzátéve szakmai meglátásait a már elhangzottakhoz.

„A diákok tudatosabban álltak hozzá a képkészítéshez, mint az előző évben, sokat felhasználtak a már megszerzett tudásból, jobban szabadjára is lehetett őket engedni. Tematikailag volt egy adott kiinduló koncepció, de ezen belül kreatívan megtalálhatták azt, ami őket megérinti és hozzájuk szól.” – mondta el megkérdezésünkre Deák Anita szakmai irányító.

Az idei munkafolyamat a járványidőszak utáni nyüzsgésbe visszatért kincses város mindennapjait mutatta be. A múló pillanatok megörökítése mellett egyes diákokat a tömeg ihletett meg, néhányan az utcán sétáló macskákra összpontosítottak, mások pedig a kitaszított embereket találták meg.



„Az elején több volt a szervezett, csoportos fotózás a koronavírus-járvány miatt, de az utóbbi időben is próbáltunk arra törekedni, hogy a közösségi élmény megmaradjon. Sokszor előfordult azonban, hogy egyesek szabadidejüket kihasználva mentek el képeket készíteni, megvalósítva azokat az ötleteiket, amelyeket a csoportos szakmai találkozók alkalmával nem tudtak kivitelezni.” – árulta el a munkafolyamat részleteivel kapcsolatban a szakkollégium egyik diákja, Szabó-Kádár Henrietta.

Az alkotók egyes esetekben jogi segítséget is kértek annak érdekében, hogy biztosan tudják, milyen ötleteket lehet megvalósítani és fotóik közül melyiket szabad felhasználni a végén.



A projektet 2022-ben a BBTE újságírás szakos diákjai kezdték el, tavaly ősszel viszont digitális médiáról szóló képzés is indult az egyetemen, ami a szakkollégium számára is új tagokat jelenthet majd a folytatásra nézve.

A Spectator Médiások tevékenysége idén is folytatódni fog, Deák Anita szakirányító beharangozta, hogy következő projektjük a portréfotók sokszínűségét szeretné bemutatni, anyagából pedig újabb kiállítás nyílhat. A Komplementer Kolozsvár című kiállítást február 20. lehet megnézni a kolozsvári Planetárium kávézóban.

Gebe Zoltán

 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments