Kívánság – mozifilm, a Disney 100. születésnapjára

Kívánságok, fogadalmak, remények jellemzik az új év első napjait. Milyen üzenete lehet számunkra egy animációs filmnek 2024 kezdetén?

 


A Kívánság 2023 végén megjelent amerikai animációs, zenés fantasy film, amit a magyar mozik is előszeretettel vetítenek. Elsősorban a gyerekközönséget hívatott megszólítani típusa, témája, hangulata, a színes elemek (úgy a megalkotott világ, mint a zenei szólamok) által. Már maga a cím is tipikus mesei elem, hiszen olyanokat juttat eszünkbe, mint a három kívánság, ami teljesül a kiválasztott számára.

 

Mindez, bármennyire is a gyermekeket célozza meg, élvezetes lehet a felnőtt korosztály számára is. Összességében egy szép mozifilmről van szó, ami lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, ha előhívjuk gyermeki énünket.

 

Ez a mese egy olyan világba kalauzol bennünket, amelyben nagyon fontos szerepük van a kívánságoknak. A királyt és alattvalóit épp az köti össze, hogy a király bír azzal a hatalommal, hogy begyűjti népe kívánságait (amit ők ezáltal elfelejtenek) és időnként valóra vált néhányat. Ezáltal nagy is a boldogság ebben a városban, mindenki alig várja a 18. születésnapját, hogy átadhassa kívánságát, aminek beteljesülését majd várhatja. De meddig?  Mi van azzal, akinek a kívánsága 100. születésnapjáig sem teljesül? Valóra válik valaha?

 

Ennek a problémának a felmerülése kelti a bonyodalmakat ebben az idillikus kisvárosban, amik talán saját életünk kérdései is lehetnének. Kinek van joga eldönteni, hogy melyik kívánság érdemes a valóra válásra? Meddig kell várni? De ami még fontosabb, kívülről kell annak történnie?

 

Aktuális kérdések lehetnek, főleg így, egy új év kezdetén. Hiszen oly sokan álltunk szilveszter éjjelén az új év küszöbén sok-sok kívánsággal, vággyal, fogadalommal a pezsgőkoccintáshoz. Mindenikünk gondolatában ott volt legalább egy kívánság, amit remél az új évtől. Vajon ki fogja valóra váltani őket?

 

Én kívánom azt, hogy merjünk tenni idén is kívánságaink beteljesülése érdekében, így még ha év végén ugyanazzal a kívánsággal is állunk a tűzijátokok alatt, egy lépéssel közelebb leszünk hozzá, mintha csak vártunk volna.

 

Szabó Mónika

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments