Valami új sláger karácsonyra? - 9+1 újdonság 2023-ban is

A rádiók idén is megteltek karácsonyi dalokkal. Mariah Carey, Frank Sinatra, a Wham! és a többi nagy klasszikus mellett természetesen idén is rengeteg előadó jelentkezett olyan új szerzeményekkel, amik kényelmesen megférnek az unalomig ismételt slágerek mellett. Az előző évekhez hasonlóan idén is ezekből hozunk nektek válogatást.




Hallgassunk hazait az ünnepekkor is!

A gyergyószentmiklósi 4S Street zenekar ünnepi dala, nem a szokványos, pörgős karácsonyi zenék közé tartozik. Tartalmában is újat mutat, mert a szeretet olyan oldalát közelíti meg, amely a legfájóbb az emberek számára: a szeretet azok iránt, akik már nincsenek velünk. Mély mondanivalója megható lehet mindazok számára, akik valamely szerettüket idén már hiába várják az ünnepi asztalhoz. Stílusában, dallamában és dalszövegében szintén arra szólít, hogy lassuljunk le és térjünk vissza a karácsony valódi értékeihez: egymáshoz.

 

A Bagossy Brothers Company  idén karácsonyra egy egész albumnyi új dallal készült, amely emelheti hangulatunkat az ünnepi elcsendesedésben. Egyik közülük az Ünnep, amely az album címadója is. Ebben a dalban összeér a karácsony eredeti története azzal, ahogy ma töltjük, hiszen a kettő találkozásából adódik az, amit ünnepnek tekinthetünk. Különösen szimpatikus számomra a videóklip, amelyben láthatunk olyan spontán pillanatokat, amelyek az emberi gesztusok által megfelelőképpen átadják az ünnepi készülődés hangulatát.


 

Csondor Kata az elmúlt években nem hiányozhatott a magyar karácsonyi lejátszási listákról, többek között az Add tovább című dal különböző feldolgozásaival szerepelt rajtuk, idén viszont új ötletét valósította meg, ennek eredménye lett az Igazából karácsony!.


A tavalyi ünnepi szerzemény után idén is új karácsonyi dallal csatlakozott a társasághoz Bereczki Zoltán, a Selyemszalagok szintén hozzátesz az ünnepi hangulathoz.


A Kowalsky meg a Vega legújabb, Visszatérő című klipje szövegvilágát tekintve nem tartozik a tipikus karácsonyi dalok közé, üzenete és hangulata viszont egyértelműen hozzátesz az ünnepi átszellemüléshez.


Új szerzeménnyel készült karácsonyra a Hungária együttes is. A Karácsonyra rock and rollt kérek című számuk klipjében Fenyő Miklós mellett a nagy múltú zenekar olyan ikonikus tagjai, mint Szikora Róbert, Dolly és Novai Gábor is szerepet kapnak.

 

 

A magyar előadók mellett természetesen a legnagyobb külföldi nevek is jelentkeztek újdonságokkal


A Bon Jovi zenekar már november közepén közzétette a Christmas isn’t Christmas című dalt. Jon Bon Jovi frontember a következőket nyilatkozta a számról: „A családról írtam. Arról az érzésről, hogy a karácsony nem karácsony nélküled, ami sok emléket idézhet fel az emberekben. De akár fordítva is mondhatnánk: a karácsony miattad karácsony.”


Említést érdemel Sabrina Carpenter is, aki Nonsense című slágerének tavalyi karácsonyi feldolgozása után idén egy egész kislemeznyi új dalt adott ki. Sabrina dalai a szokásos ünnepi érzések és témák mellett nem mentesek a pesszimizmustól és a gúnytól sem. A Spotify pedig, karácsonyi daltól meglehetősen szokatlanul, expilicit címkével látta el a buy me presents című számot. Utóbbi döntés érthető, hiszen már a legelső sorok sem épp gyerekbarátok: „If you were a wise man Baby, you would drop every other ho, ho, ho.” Ezt a gondolatmenetet folytatva fest fel egy érdekes képet a szerző arról, hogy mennyire szexi is egy bizonyos hideg helyről származó idős, apatestű úr. A többit a fantáziátokra bízom.


 

 

Brandy Norwood, akit főként az R&B műfajából ismerünk, idén szintén egész lemeznyi karácsonyi dallal lepte meg rajongóit. Hat nagy klasszikus átdolgozása mellett hat saját szerzemény is helyet kapott az albumon, amelyek közül a Christmas party for two címűt emeltük ki. Ez a dal egy kettesben töltött, romantikus karácsony képét festi fel, amikor már mindenki más alszik, csak a főszereplő pár ül meghitten a kandalló előtt, és... szeretik egymást.


 

Bónuszként muszáj még megemlíteni a Barbie film betétdalát is. Az I’m just Ken karácsonyi verziója az advent utolsó hetében jelent meg. A dal szövegében nem változott, csak a hangszerelés és az új verzióhoz tartozó klip utal az ünnepre, de be kell hogy valljuk: ez a szám a háttérben szóló száncsengővel is nagyot szól. És ez bőven elég. Vagy mondjuk inkább azt, hogy Kenough?



Mi ezeket az ünnepi újdonságokat gyűjtöttük össze idén. Hallgassátok a már harmadik éve folyamatosan bővülő Spotify playlistünket a sorozat korábbi szereplőivel, és tekintsetek a karácsonyra egy új zenei perspektívából! Mi ezzel kívánunk kellemes ünnepeket minden olvasónknak!



 Szabó Mónika, Gebe Zoltán, Mihálykó Tihamér


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments