Ne csak a fióknak! – kocsmakultúrázás a Planetariumban

Hosszú idő után a kolozsvári egyetemista közösség egy offline eseménynek örvendhetett január 7-én a Planetariumban, ahol nemcsak kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt az érdeklődök, hanem bele is csöppentek egy kreatívírás-versenybe, és nem utolsó sorban a Kvab zenekar élő koncertjébe.




A harmadéves BBTE magyar−komparatisztika, néprajz, kultúratudomány és teatrológia szakos hallgatók a Kulturális marketing és menedzsment tantárgyon belül vállalkoztak az esemény megszervezésére, melyet Bogdán Zenkő egyetemi tanársegéd koordinált. Az esemény nagy népszerűségnek örvendett, hiszen mint kiderült, több mint 100 mű érkezett be a kreatív írás felhívásra, valamint a rendezvény nézőszáma elérte a helyszín össz-befogadóképességét a járványügyi helyzet betartásával.


A KocsmakúlTúra kerekasztal-beszélgetésen Márkos Tündét, az Insomnia tulajdonosát, valamint Mostis Gergőt, a Planetarium tulajdonosát Székely Melinda néprajzkutató kérdezte annak apropóján, hogy hogyan is lépett életükbe egy kultúrkocsma vezetése és milyen víziók mentén vezetik vállalkozásukat.




Mint kiderült, az Insomnia 25 éve elsősorban nem kultúrkocsmaként tekintett magára, sokkal inkább a galéria megnevezést használták. Az idők folyamán ragadt a kocsma megnevezés a helyre, de a képzőművészeti profil sohasem kopott ki imázsukból.


A Planetarium esetében inkább beszélhetünk kocsmajellegről a kezdetektől fogva. Mostis Gergő a nagyváradi Moszkva kávéház után pár évvel kanyarodott vissza a vendéglátáshoz. Mindkét tulajdonos kifejtette egyetértését abban, hogy szükség van ilyen helyekre a kolozsvári pezsgés fenntartása érdekében, ahol vállalkozó szellemű személyek saját programötleteiket valósíthatják meg nemzetiségtől függetlenül.


A Ne csak a fióknak! kreatív-írás és felolvasóest programpontján hat szöveg közül választhatott magának kedvencet a közönség. A beérkezett műveket fiatal erdélyi magyar szerzők, név szerint André Ferenc, Kali Ágnes és Székely Örs bírálták. Győztesként Bertalan Tímea Mama 1,1-8 – Egy csuklás exegézise című verse került ki. A közönségdíjat Lázár Kinga nyerte el Angyalkör című költeményével.




Az est utolsó pontjaként a Kvab zenekar lépett fel, akik egy fergeteges koncerttel örvendeztették meg a közönséget. Nem utolsó sorban, a zenekar a beérkezett művekből szintén választott egy írást, amely a hamarosan megjelenő lemezünkön fog felcsendülni. Ez a megtiszteltetés Coteț-Bakos Dorottya Holnapi imák című versét érte.


Látva a jó hangulatot, reméljük, hogy lesz még részünk hasonló eseményekben, hiszen már mindannyian nagyon vágyunk rájuk. Addig is, mindenkinek sikeres szessziót!


Képek: Pusztán Viola

Patakfalvi Anita

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments