Valami új sláger karácsonyra?

Ha karácsony, akkor fagyöngy, bejgli, szaloncukor és persze a jól ismert filmek és zeneszámok. A zenehallgatás mindig is szerves része volt az ünneplésünknek, de vajon megfigyeltük-e, hogy minden évben ugyanazokat a dalokat hallgatjuk?




Bár rengeteg kreatív dalszerző van a mai előadók között is, a régi klasszikusok mellett nekik sem könnyű érvényesülni. Az Egyesült Államokban például az elmúlt években megszokottá vált, hogy ünnepek előtt Mariah Carey All I Want for Christmas is you című dala uralja a slágerlistákat. Ha a Billboard heti 100-as toplistájára nézünk, szinte csak olyan karácsonyi dalokat találunk, amelyeket már évek óta ismerhetünk.


Ez a jelenség a magyar családoknál is érzékelhető, legalábbis saját tapasztalataim szerint. Valamiért hamarabb jut eszünkbe betenni a TNT Fehér karácsony című dalát, mint bármelyik új számot. A magyarországi YouTube felkapott listáján is sokat kell lefele görgetni ahhoz, hogy új ünnepi dalt találjunk.


Napjaink előadói évente próbálnak helyet találni szerzeményeiknek a régi klasszikusok mellett. Úgy döntöttem, én is hozzájárulok népszerűsítésükhöz egy friss szerzeményeket tartalmazó listával.


Ed Sheeran & Elton John  Merry Christmas

Kezdjük rögtön az egyik legnépszerűbb új dallal, amely rögtön közzététele után berobbant minden platformon. Ha a jelen és múlt két világklasszis előadója összeáll egy közös dalra, az eredmény csak jó lehet, és valóban jó is lett. A dalt december elején adták ki, a karácsony előtti héten pedig már a Billboard lista legjobb 100 száma közé is bekerült.



George Ezra – Come On Home For Christmas

George Ezra az elmúlt időben kissé inaktív volt a klipkészítés terén, legújabb karácsonyi dalával viszont ismét felhívta magára a figyelmet. Ezúttal sem az aktuális trendeknek akar megfelelni, hanem a tőle jól megszokott stílust hozza. Számomra nem ez a legérdekesebb szerzemény a listáról, viszont bárkinek ajánlanám, aki az ünnepre akar hangolódni.



Sigrid – Home To You (This Christmas)

Talán Sigrid az egyik olyan előadó a listán, akit be kell mutatni. A 25 éves norvég énekesnő és dalszerző 2017-ben vált igazán népszerűvé Strangers című dalával, amelynek klipjét több mint 60 milliószor nézték meg a YouTube-on. Home to You című karácsonyi dalát már 2019-ben kiadta, idén novemberben viszont új köntösbe öltöztette, az új klip pedig számomra hatásosabb lett, mint az előző verzió.



Prédikátor & Zséda, Király Linda, Király Viktor, Kökény Attila, Dobrády Ákos – Lélegző

A Lélegző nem tekinthető klasszikus karácsonyi dalnak, az ünnep neve például el sem hangzik benne, békés hangulata és üzenete  miatt viszont mégis ebbe a kategóriába sorolnám. Pajor Tamás és Szentkirályi György szerzeménye nem mindennapi zenei és szövegalkotási megoldásokat tartalmaz, ezek teszik igazán különlegessé és széppé a lírai dalt.



James Arthur – Christmas Bells

Az egyik legszomorúbb karácsonyi dal, amit a közelmúltban hallottam. A szám célja nem a pozitív ünnepi hangulat megteremtése, inkább azokra az emberekre hívja a figyelmet, akik mély fájdalommal, magányosan töltik az ünnepet. Üzenete egyedi és fontos. Tipikusan olyan dal, amit az ember nem szeretne egymás után ötször meghallgatni, a mondanivalót mégis tudja értékelni.



Bryson Tiller – lonely christmas ft. Justin Bieber, Poo Bear

A cím alapján arra következtethetnénk, hogy a dalhangulata hasonlóan szomorú az előzőhöz, viszont nem így van. A több mint 5 perces klip egy teljes cikknyi elemzést is megérdemelne. Röviden annyit érdemes elmondani a cselekményről, hogy egy férfi szerencsétlen körülmények között a vadnyugaton ragad, ahol magányos karácsonyra számíthat, a végén viszont társaságra lel és a kaktuszok feldíszítésével, együtt szebbé teszik az ünnepet.



Magie feat. Torres Dani – Itt az Ünnep

Egy másik olyan magyar próbálkozás, ami figyelemre méltó, annak ellenére is, hogy eddig különösen nagy nézettséget nem tudott szerezni magának. A dal stílusában nem tér el a hagyományos karácsonyi zenéktől, a klip meghitt hangulatára ráerősítenek a családi együttlétet és az aranyos fehér kiskutyát ábrázoló képkockák.


 


Nyitókép forrása: Pixabay

Gebe Zoltán

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments