Környezettudatos építészet? – Biológia OTDK Kolozsváron

A tartalmas előadások után jó az édes pihenés: az OTDK résztvevőinek ugyanis egész napos szabadidős tevékenységek álltak rendelkezésükre a hivatalos konferencia után, mint a közös virtuális séta, reggelikészítés, slam poetry és jellegzetes előadások, melyek közül alkalmam volt betekinteni Szilveszter Szabolcs: Környezettudatosság az építészetben prezentációjába, melyben az újszerű „passzív házak” építésének jellemzőit mutatta be.




Szilveszter Szabolcs már 7 éve az EvoHouse építkezési cégnél dolgozik, ahol ökopasszív házak tervezésével és építésével foglalkozik.


„Megfigyeltétek már, hogy bent a lakásban, előadás alatt nem azért lesztek álmosak, mert unalmas az óra, hanem azért, mert feltehetőleg rengetek szén-dioxid van felhalmozódva a falak között”
 

– említette Szabolcs, miközben felsorolta a hagyományos házépítés legfőbb problémáit: túlzott energiapazarlás a fűtésnél,  gyenge izoláció és hőenergia-hidak jelenléte, melynek során a hő elvezetődik a külvilágba.


A bioklimaktikus dizájn elősegíti az egészséges lakhatási körülményeket, javítja a ház épségének megmaradását hosszútávon, és az építési alapanyagok szintúgy újrahasznosítottak: ezen előnyös feltételek mellett mondhatjuk azt is, hogy a jövő házai mind a passzív házak építési kereteit fogják követni.


Azoknak az érdeklődnek, akik követni szeretnék az elérhető előadássorozatokat vagy részt szeretnének venni online térben a közös programokon, az események listáját az alábbi linken megtekinthetik: https://biotdk2021.conference.ubbcluj.ro/program/


Cziprián-Kovács László

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments