Hogyan készül egy természetfilm? – Biológia OTDK Kolozsváron

Mint előző cikkünkből kiderült, Kolozsvár adott otthont idén az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) biológia szekciójának. A számos tagozati ülés mellett szabadidős tevékenységek és előadások is helyet kaptak. Ezúttal a Tartózkodó közelség – hogyan készül egy természetfilm? kerekasztal-beszélgetésen vettünk részt.




A kerekasztal-beszélgetésen három természetfilmes, Juhász Ágota biológus (Blue Frog Film & Media), Gál László ökológus (Babeș-Bolyai Tudományegyetem), dr. Szabó D. Zoltán biológus (Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület) beszélgetett Buryán Tünde moderálásával.


Juhász Ágota biológia tanárként kezdte pályafutását, hamar rájött, hogy ez nem a műfaja. Elvégezte a film-fotó szakot, amely egy új világot nyitott meg előtte. Gál László számára viszont fordítva volt ez a folyamat, viszont úgy gondolja, hogy ezek kéz a kézben járnak, és nagyon összeegyeztethető a biológia szeretete a filmezéssel, fotózással. Dr. Szabó D. Zoltánnak egyetemista korára nyúlik vissza a természetfilmek iránti szeretete, azonban ez lassan indult be a filmezéshez szükséges eszközök drágasága és nehéz hozzáférhetősége miatt.


De milyen nehezítő tényezők lépnek fel, ha természetfilmezésről beszélünk?


„Mindenkit buzdítok arra, hogy írjanak forgatókönyvet, hogy legyen majd, amit kihúzni és teljesen újraírni. A természetben úgy van, hogy te megírsz egy dolgot, és a természet ad egy teljesen mást a kezedbe. De ott van előtted egy lehetőség, amit muszáj kihasználni” – számolt be Gál László a filmezés körülményességéről.


Emellett vannak lehetetlen kérések, mint egy októbertől decemberig befejezendő film, amikor minden kihalóban van a természetben. Egy olyan szakmáról beszélünk, ahol a legnagyobb rendező az Anyatermészet, így meg kell tanulni spontánnak lenni, meglátni az adott pillanatban a lehetőséget, és átadni ezt a nézőnek legjobb tudás szerint.


A kolozsvári OTDK lassan a végéhez ér, viszont záróünnepélyre és a díjak kiosztására is sor kerül. A további program az alábbi linken érhető el: https://biotdk2021.conference.ubbcluj.ro/program/

Nagy Andrea

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments