Filmfesztiválok, egy új kulturális folyóirat létrehozása, és az újságíró, mint közellenség – beszámoló az idei Médianapok első napjáról

Tavaly, amikor ez az egész pokolba kívánt vírus megjelent nálunk, az akkori másodév újságírás hallgatói fogták magukat és átpakolták a harmadik Médianapokat Facebookra és Zoomra. Idén mi vagyunk másodévesek, és eldöntöttük, hogy most sem maradhat el ez a rendezvény, úgyhogy megint virtuálisan, de megszerveztük a negyediket is.




Amikor véget ért az első félév, elkezdtünk ötletelni. Igyekeztünk kihasználni, hogy a kiszemelt fellépőknek nem jelent gondot az utazás – hiszen csak az íróasztalig vezető utat kell megtenni –  és a személyes jelenlét, ezért olyan vendégeket is hívhatunk, akik normál esetben talán elérhetetlenek lettek volna. Ötletek születtek, emailek íródtak, ha valaki nem tudott jönni, kerestünk mást, végül öt meghívottal startolt el a rendezvény és most, az első nap végén azt mondhatom: jó volt.


Autóstoppal a vörösszőnyegre

Első meghívottunk Gyenge Zsolt, filmkritikus volt. Arról mesélt, hogy milyen részt venni a legrangosabb filmfesztiválokon. Spoiler alert: nagy és különleges élmény. Mint mondta, az ilyen fesztiválokon azért is jó részt venni, mert a jelenlévő több ezer embert összeköti a filmek szeretete és a többnapos rendezvény során bőven nyílik alkalmuk megnézni és kibeszélni is a frissen látott alkotásokat. Emellett újságíróként olyan filmes szakemberekkel van lehetősége beszélgetni, akik a szakma legfontosabb díjaira esélyesek, vagy már meg is kapták azokat. Az ilyen interjúkat persze nem mindig egyszerű megszervezni, de sokszor még az is kihívást jelent, hogy egyáltalán bejusson egy népszerűbb filmre. Aki kíváncsi, mi nehezíti a bejutást, vagy hogyan történt a címadó autóstoppolás, esetleg arra, hogy hány filmet néz meg naponta egy ilyen fesztivál résztvevője, az a Médianapok Facebook oldalon visszanézheti az előadást.


Újratervezés a két Várad között

Második meghívottunk Szűcs László volt, akit a tavaly év végén megszűnt Várad folyóiratról, az ennek nyomán indított Újváradról és az erdélyi magyar újságírás helyzetéről kérdezett Kabai Krisztina. Vendégünk elmondta, hogy az igazságtalanul megszüntetett Várad helyére egy olyan folyóiratot akartak létrehozni, ahol a szerzők szabadon, minden megkötés nélkül dolgozhatnak, és bár vannak nehézségek, bizakodó a lap jövőjét illetően. Aki kíváncsi az előadásra, azt ismételten felszólítom, hogy lesse meg a Médianapok Facebook oldalt.


Az újságíró, mint közellenség

A nap utolsó meghívottja Parászka Boróka volt. A híresen megosztó újságíró arról mesélt, hogyan válhat közellenséggé a zsurnaliszta. Ezt követően, hogy érzékeltesse, sok esetben mennyire el akarják hallgattatni a szakma képviselőit, ismertette a munkájuk miatt elhunyt újságírókról szóló statisztikákat, különválasztva azokat, akik csak rossz helyen voltak, azoktól, akiket előre kitervelten, sokszor felfoghatatlan kegyetlenséggel gyilkoltak meg. A sokkoló adatok után elmondta, hogy szerinte miért érdemes mégis ezt a szakmát választani, de a válaszért megint csak: NÉZZÉTEK MEG AZ ELŐADÁST A FACEBOOK OLDALON!


Mindenkit, akinek az első nap nem volt elég, várunk szombaton is, hiszen délelőtt 11-tól Al Ghaoui Hesna, az idei sztárfellépőnk várja az érdeklődőket, utána, 12:30-tól pedig Labancz Dávid, az Erdély TV munkatársa mond újabb érdekfeszítő infókat a média világáról. Várunk mindenkit sok szeretettel.

Mihálykó Tihamér

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments