Gyermekkoromban
mindig ámulattal ültem a TV előtt egy-egy karácsonyi film közben, néztem a
szebbnél szebb rácsos pitéket, és azon gondolkodtam, hogy milyen jó lenne, ha
nálunk itthon is kapható lenne az ilyen. Aztán évek múlva rájöttem, hogy én is
simán el tudom készíteni otthon, és én is tudok vérbeli amerikai rácsos pitét
az asztalra rakni. Többféle töltelék is létezik, húsos, zöldséges, tengerigyümölcsös,
de én most az édesszájúakhoz szólok, így elhoztam nektek egy gyümölcstöltelékes
pitét, amely bármely évszakhoz tökéletesen illik:
Hozzávalók egy 31x31 cm átmérőjű piteformához:
Tészta alap:
- 650 g liszt
- 150 g porcukor
- 200 g vaj (+egy kevés a forma kivajazásához)
- 2+1 tojássárgája (a +1 a piterácsok tetejére)
- fél csomag sütőpor
- egy csipet só
- 1,5 evőkanál tejföl
- egy kis reszelt ciromhéj
Gyümölcsös töltelék:
- 600 g bármilyen gyümölcs (ajánlatos az alma, körte,
szilva, cseresznye, meggy)
- 4 dl víz
- 100 g cukor
- Egy csomag vaníliás cukor
- 2 vaníliás puding
- fahéj (opcionális, de a téli időszakra tökéletes minden
gyümölcshöz)
Elkészítés:
A tészta
elkészítéséhez csupán minden hozzávalót beleteszünk egy tálba, s vagy
dagasztógéppel, vagy kézzel összekeverjük. Az így kapott nyers tésztát egy
átlátszó fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe pihentetjük, amíg el nem készül a
töltelék.
A gyümölcsös
töltelék ugyanilyen egyszerű. Meghámozzuk, majd kockákra vágjuk a választott
gyümölcsöt (szilva esetén kimagozzuk, kettévágjuk, cseresznye esetén meg
kimagozzuk), majd a vízzel feltesszük főni. Közben belekeverjük a vaníliás
cukrot, a cukrot és akár a fahéjat, illetve a két pudingot elkeverjük vízzel.
Mikor a gyümölcsös keverék főni kezd, akkor belekeverjük a pudingkeveréket, és
nagyon óvatosan összekeverjük, amíg egy zselés állagot nem kapunk. Majd
levesszük a tűzről és pihentetni hagyjuk.
Amielőtt
visszatérnénk a tésztánkhoz, egy kevés vajat megolvasztunk, és kikenjük a
piteformát. Visszatérünk a tésztánkhoz, kivesszük a hűtőből, majd körülbelül
negyedét levájuk és félretesszük (ezek lesznek majd a rácsok). Egy kis lisztet
szórunk arra a felületre amin dolgozunk, majd a nagyobb tésztarészt jó vékonyra
kinyújtjuk, és óvatosan beletesszük a formába. Elővesszük a mostmár langyos
töltelékünket, és beletöltjük a formába. És most jön az érdekes része. A
megmaradt negyed tésztánkat kinyújtjuk, és tetszésre csíkokat vágunk, amiket
először függőlegesen, majd vízszintesen helyezünk a töltelékre. Utolsó
lépésként még egy tojássárgával megkenjük a rácsok tetejét, és mehet is a
sütőbe, ahol 180 fokon sütjük 35-40 percig. Mikor megsült, pihentetni hagyjuk,
majd ha kihűlt, egy kis porcukrot szórhatunk a tetejére tetszés szerint, és
kész is.
Ez a recept
tökéletes kedvhozó a borús őszi napokra - ajánlom a sütési procedúrát a kedvenc playlistetekkel megspékelni, higgyetek
nekem, megéri -, de a karácsonyi lakoma része is lehet. Bármikor kedvet kaptok
rá. és megsütitek, osszátok meg velünk. Kellemes sütést és jó étvágyat!
Kiss Csenge
0 Megjegyzések