#Perspikipróbálja - szezonális gyümölcsös pite

Gyermekkoromban mindig ámulattal ültem a TV előtt egy-egy karácsonyi film közben, néztem a szebbnél szebb rácsos pitéket, és azon gondolkodtam, hogy milyen jó lenne, ha nálunk itthon is kapható lenne az ilyen. Aztán évek múlva rájöttem, hogy én is simán el tudom készíteni otthon, és én is tudok vérbeli amerikai rácsos pitét az asztalra rakni. Többféle töltelék is létezik, húsos, zöldséges, tengerigyümölcsös, de én most az édesszájúakhoz szólok, így elhoztam nektek egy gyümölcstöltelékes pitét, amely bármely évszakhoz tökéletesen illik:

 


Hozzávalók egy 31x31 cm átmérőjű piteformához:

 

Tészta alap:

  • 650 g liszt
  • 150 g porcukor
  • 200 g vaj (+egy kevés a forma kivajazásához)
  • 2+1 tojássárgája (a +1 a piterácsok tetejére)
  • fél csomag sütőpor
  •  egy csipet só
  •  1,5 evőkanál tejföl
  • egy kis reszelt ciromhéj

 Gyümölcsös töltelék:

  • 600 g bármilyen gyümölcs (ajánlatos az alma, körte, szilva, cseresznye, meggy)
  • 4 dl víz
  • 100 g cukor
  • Egy csomag vaníliás cukor
  • 2 vaníliás puding
  • fahéj (opcionális, de a téli időszakra tökéletes minden gyümölcshöz)



Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez csupán minden hozzávalót beleteszünk egy tálba, s vagy dagasztógéppel, vagy kézzel összekeverjük. Az így kapott nyers tésztát egy átlátszó fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe pihentetjük, amíg el nem készül a töltelék.

A gyümölcsös töltelék ugyanilyen egyszerű. Meghámozzuk, majd kockákra vágjuk a választott gyümölcsöt (szilva esetén kimagozzuk, kettévágjuk, cseresznye esetén meg kimagozzuk), majd a vízzel feltesszük főni. Közben belekeverjük a vaníliás cukrot, a cukrot és akár a fahéjat, illetve a két pudingot elkeverjük vízzel. Mikor a gyümölcsös keverék főni kezd, akkor belekeverjük a pudingkeveréket, és nagyon óvatosan összekeverjük, amíg egy zselés állagot nem kapunk. Majd levesszük a tűzről és pihentetni hagyjuk.


Amielőtt visszatérnénk a tésztánkhoz, egy kevés vajat megolvasztunk, és kikenjük a piteformát. Visszatérünk a tésztánkhoz, kivesszük a hűtőből, majd körülbelül negyedét levájuk és félretesszük (ezek lesznek majd a rácsok). Egy kis lisztet szórunk arra a felületre amin dolgozunk, majd a nagyobb tésztarészt jó vékonyra kinyújtjuk, és óvatosan beletesszük a formába. Elővesszük a mostmár langyos töltelékünket, és beletöltjük a formába. És most jön az érdekes része. A megmaradt negyed tésztánkat kinyújtjuk, és tetszésre csíkokat vágunk, amiket először függőlegesen, majd vízszintesen helyezünk a töltelékre. Utolsó lépésként még egy tojássárgával megkenjük a rácsok tetejét, és mehet is a sütőbe, ahol 180 fokon sütjük 35-40 percig. Mikor megsült, pihentetni hagyjuk, majd ha kihűlt, egy kis porcukrot szórhatunk a tetejére tetszés szerint, és kész is.


Ez a recept tökéletes kedvhozó a  borús őszi napokra - ajánlom a sütési procedúrát a kedvenc playlistetekkel megspékelni, higgyetek nekem, megéri -, de a karácsonyi lakoma része is lehet. Bármikor kedvet kaptok rá. és megsütitek, osszátok meg velünk. Kellemes sütést és jó étvágyat!


Kiss Csenge

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments