Az ezerarcú palacsinta

És ez nem vicc! Tudtátok például, hogy a palacsinta szóval legelőször a Kolozsvári Glosszákban találkozhattunk 1577-ben? Eredetileg egy vastag lepényt jelentett, később viszont elterjedtek a vékony palacsinták is, amiket palacsintasütő köveken készítettek. Székelyföldön kőre-leppencsnek nevezték, a Bodrogközben pedig kövönsültnek.


Na de ne ijedjetek meg, mert ma nem ezekkel a régi receptekkel foglak titeket meglepni, hanem egy sokkal különlegesebbel, amit akárki könnyen elkészíthet otthon. A lényege nem más, mint a klasszikus híg palacsinta receptje, viszont itt a masszába belekeverünk egy kis extrát! Ez lehet előzőleg dinsztelt póréhagyma, káposzta, akár csípős paprika is, de az én kedvencem a spenótos palacsinta!

Hozzávalók:
  • 2 tojás
  • 10 púpozott evőkanál liszt
  • 1 teáskanál cukor
  • tej
  • 3/4 dl olaj
  • 22-23 dkg (fél csomag) kiolvasztott spenótpüré
  • 3 dagi gerezd fokhagyma

A lisztből, a tojásból és a tejből palacsintamasszát készítünk, olajjal, cukorral és sóval. Ezt félretesszük állni. Közben a kiolvadt spenótot (hagymával) fokhagymával és fűszerekkel megpároljuk, hagyjuk kihűlni, ezután összekeverjük a kész palacsintamasszával. Semmi más dolgunk nincs hátra, mint a megszokott módon kisütni palacsintának.

Aki vágyik még egy kis extrára, az nyugodtan reszelhet bele sajtot (miután az egyik fele készre sült), akár a tetejére is lehet tenni. Vagy esetleg apróra vágott sonkát.

Egyszerű és nagyszerű. Jó étvágyat! :)

Balla Noémi

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments