Fesztivál, méghozzá Várkert!


Színes programkínálattal Vár (a) kert fesztivál szombaton, május 27–28-án, Gyaluban. A szervezők különjáratokat indítanak rendezvény ideje alatt.

Első nap a nagyszínpadon este 7-től a Hot Jazz Band, 9-től a Parno Graszt, vasárnap délután 5-től az Old Boys, fél 9-től a Csík Zenekar koncertezik. A kisszínpadon szombaton 4-től az Evilági, 6-tól Ripoff Raskolnikov, míg vasárnap 4-től a Folker, 7-től a Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint duó lép színpadra.

A könnyűzene rajongóit szombaton retro partyval várja a Sunny Dance Band, a népzene kedvelőit táncházba invitálja a Tokos zenekar, az elektronikus zene kedvelői pedig DJ Palotai, Dj Infragandhi és DJ Missile keverőpultja előtt tombolhatják ki a hétköznapok fáradalmait. Másnap a táncházban a Harmadik zenekar húzza majd a talpalávalót.

A helyszín egyik kiemelkedő látványossága a tiroli lecsúszópálya, amelyet bárki kipróbálhat adrenalinbonba gyanánt. Az ereszkedés fák között, drótsodronyon zajlik. A sportos, de a túlzott adrenalin ízét annyira nem kedvelő látogatók pedig tájfutó versenyen mérhetik össze tájékozódóképességüket.

A kiutazás megkönnyítése végett a szervezők idén is menetrend szerinti járatokat indítanak a Kolumbus Expresszel, Kolozsvár – Gyalu – Kolozsvár útvonalon. A buszok szombaton és vasárnap reggel 10 órától kezdve félóránként indulnak Gyalu irányába a Kolozsvári Magyar Színház elől. Az utolsó busz szombaton 21 órakor, vasárnap pedig 20 órakor indul Kolozsvárról. Gyaluból szombaton legkésőbb hajnali 3-kor, vasárnap pedig éjfélkor lehet hazaindulni. Egy út 6 lejbe kerül, a jegyeket felszálláskor a sofőrtől lehet megvásárolni.

A fesztivál programja:

Állandó programok: lovasprogramok, tiroli pálya, kézműves és könyvvásár, Héttorony Hangászok, élő régészeti ásatások, Székelyföldi Legendárium óriástársasjáték.

Szombat, május 27.

11:00 – 17:00 Vezetett várséták – indulás óránként a Castrum romjaitól. Utolsó indulás 17 órakor
12:15 Győr László gyalui képeslapgyűjteményéből összeállított szabadtéri kiállítás megnyitója
13:00 A gyalui Tulipántos és Cununiţa Apusenilor gyermeknéptánccsoportok előadása (Nagyszínpad)
14:00 Könyvbemutató – Ferencz Gábor: A kő marad. Közép-erdélyi kastélyok (Kastélyudvar)
15:00 Könyvbemutató – Hover Zsolt: A Kalotaszegi Madárleány. A könyvbemutató mellett a következő 4 fotóalbumot is ismertetik: Bánffyhunyad és Magyarbikal (bemutatja Jakab Mihály bánffyhunyadi lelkész), Körösfő, Nyárszó és Sárvásár (bemutatja Károly Károly körösfői lelkész), Magyargyerőmonostor (bemutatja Hover Zsolt magyargyerőmonostori lelkész) és Magyarvalkó (bemutatja Pap Ákos magyarvalkói lelkész) (Kastélyudvar)
17:00 Nemdevár – Fiatal szerzők délutánja. Fellép: Horváth Benji, Varga László Edgár, Visky Zsolt, Serestély Zalán. Moderál: André Ferenc (Kastélyudvar)
18:00 Lovasíjász-bemutató (Kastélykert)

Ökörsütés és –kóstolás

Este tábortűz

Zenei program:
16:00 Evilági koncert (Kisszínpad)
18:00 Ripoff Raskolnikov koncert (Kisszínpad)
19:00 Hot Jazz Band koncert (Nagyszínpad)
21:00 Parno Graszt koncert (Nagyszínpad)
22:30 Buli 3 helyszínen hajnalig
⁃ Retro buli a Sunny Dance Banddel (Kisszínpad)
⁃ Táncház a Tokos zenekarral (Folksátor)
⁃ VárkertDepo Party (DJ Palotai, DJ Infragandhi, DJ Missile) (Partysátor)

Vasárnap, május 28.

11:00 – 17:00 Vezetett várséták – Lombok közé rejtett pompa: a gyalui várkastély története. Indulás óránként a Castrum romjaitól. Utolsó indulás 17 órakor
11:00 Tájfutás gyermekeknek és felnőtteknek. Regisztráció a helyszínen 10–12 óra között
13:00 A gyalui vár kutatásának újabb eredményei. Előadók: Weisz Attila és Kovács Zsolt művészettörténészek (Kisszínpad)
17:00 Lovasíjász-bemutató (Kastélykert)

Zenei program:
14:00 Héttorony Hangászok hangszerbemutató (Kisszínpad)
16:00 Folker koncert (Kisszínpad)
17:00 Old Boys koncert (Nagyszínpad)
19:00 Harcsa Veronika – Gyémánt Bálint koncert (Kisszínpad)
20:30 Csík Zenekar koncert (Nagyszínpad)
22:00 Táncház a Harmadik Zenekarral (Folksátor)

A helyszínen is lehet belépőt vásárolni: a napijegyért 30, a hétvégi jegyért pedig 50 lejt kell fizetnetek.


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments