Perspi Poetry és kedvenceink ajánlása a költészet napján

Április 11-én a Perspi is megünnepli a magyar költészet napját. Új rovatot mutatunk be nektek, de kedvenc verseinkhez is hoztunk egy-egy rövid ajánlót.




Örömmel jelentjük be, hogy ma debültált a Perspi Poetry című új rovatunk, amelyben a csapatunk tagjai saját költeményeiket osztják meg veletek. József Attila születésnapjára emlékezve emellett a Perspisek megosztják veletek kedvenc verseiket, vagy akár egy egész szerzői életművet, és elmondják, miért ajánlják azt másnak is.

Kemény István: Dél

„Kemény István versét évekkel ezelőtt olvastam először, és azóta is rendre eszembe jut, ha magyar versekről kérdeznek, hiszen szerintem - talán kis túlzással, de -  minden benne van, amiért érdemes belekóstolni az irodalom mindenkori és kortárs ízeibe, megízlelni a mai magyar versek zamatait, és elraktározni őket későbbre. (...) Úgy hiszem, hogy egy vers akkor működik, ha van benne titok is, és csak épp annyit árul el magáról, amennyivel a mindenkori befogadót megmozgatja. No, nemcsak az agyi fogaskerereket, hanem a szívhúrokat is megpendíti. A magyar költészet napján engedjük, hogy magukhoz szólítsanak a versek, és váljanak ideiglenesen légypapírrá, hogy hozzájuk tapadhassunk, igazán szorosan a közelükben létezhessünk egy keveset." - írja Kovács Petra erről a számára sokat jelentő alkotásról. A művet Petra részletesebben is elemezte, ezt ide kattintva tudjátok elolvasni.

Ady Endre: A muszáj Herkules

Szeretném már magam utálni,

De, istenem, ők is utálnak:

Nem szabad, nem lehet megállni.

Ady Endre A muszáj Herkules című verséből hagyom itt ezt a néhány sort, s bár magában hordozza kissé a melankóliát és az önbírálást, úgy gondolom motivációt adhat a mindennapokban. Előfordul, hogy nem vagyunk megelégedve önmagunkkal vagy a teljesítményeinkkel, de élnie kell a reménynek, hisz fejlődésre mindig van lehetőség. Azt üzenném a világnak eme néhány sorral, hogy bár vannak kudarcok, sose szabad megállni és feladni, mert a legjobb verziója önmagunknak, mi vagyunk." - üzeni Nagy Orsolya az ajánlójában, aki egyben a Perspi Poetry első kiadásának egyik szerzője is. Cím nélkül közölt versét - a dupla premier másik felével együtt megtaláljátok az Instagram és Facebook oldalunkon.

Faludy György: Kósza lelkek

Faludy György Kósza lelkek című verse egyedi és az emberi lélek titokzatosságát fejtegeti. A vers fő szimbóluma a lélek, amely a személy működését meghatározza és az egész rendszer legfontosabb, legérzékenyebb alkotóeleme. A földi életben mindenki keresi az útját és bolyong a nagyvilágban, hogy megtalálja a hivatását, kiteljesedését a társadalomban. A legértékesebb és legérzékenyebb darabkája az embernek a lelke, amely nem a földi anyagiasságtól függ, hanem a belső kincsektől." - így kezdi írását Szőke Cecília, aki szintén hosszabb elemzést írt kedvenc művéről. Az elemzés a fenti linken, Petra szövegének hosszabb változata mellett található.

Pilinszky János művei

Azért is ajánlanám Pilinszky műveinek olvasását, mert a verseiben a lélek mélyére merült, és a lét alapvető kérdéseit feszegette. Költészetében gyakran olyan motívumok jelennek meg, amelyek nem a jókedvre utalnak, gondolok itt a reménytelenségre, az emberi szenvedésre. Verseire sokszor a szűkszavú, szimbolikus fogalmazás vall, amely mélységet és sokrétűséget ad nekik. A művek, amelyeket olvashattam tőle inspirálóan hatottak rám. Verseit olvasva egy utazást véltem felfedezni magamban." - fogalmaz Gálfi Tihamér, aki nem egyetlen verset választott, hanem egy egész szerzőt, így szabadítva meg magát a döntés nehéz terhétől.

Radnóti Miklós: Nem tudhatom

„Ez a vers akkor került a kedvenceim közé, amikor még azt terveztem, hogy színész leszek. A felkészítő tanárommal, akivel a felvételire gyakoroltam, heteken keresztül elemeztük, boncolgattuk minden szavát. Sorainak elmondásához igyekeztem összekötni a szavak jelentését az általam megélt, vagy elképzelt helyzetekkel. Elképzeltem, ahogy én mutatnám be a szülővárosomat annak, „ki gépen száll fölébe." Miután ennyire megismertem és igyekeztem átérezni a versben leírt érzelmeket, azt hiszem, nem is volt kérdés, hogy az egyik kedvencem lesz." - így idézi fel a verssel kapcsolatos élményeit főszerkesztőnk, Mihálykó Tihamér, aki a színészet helyett végül újságíró lett.

Ezek voltak a Perspektíva csapatának kedvenc versei. Olvassátok el az említett költeményeket, és a két részletesebb elemzést is, ezzel ünnepelve idén a magyar költészet napját!
 
Kovács Petra, Nagy Orsolya, Szőke Cecília,
 Gálfi Tihamér, Mihálykó Tihamér

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments