Lil Frakk: Szerintem ez nem kérdés, ha tudunk, akkor jövünk

A Sávlekötő Magyarország egyik legnépszerűbb műsora, a koncepció pedig: darabokra, sávokra szedik a magyar előadok dalait. A podcast 2021-ben indult és 4 évadot is megélt már nagy sikerrel, a magyar zene színes palettájából több kiemelkedő előadó is elhozta már dalait. A XV. Kommunikációs Napokon tartott előadás előtt beszélgettem a show hostjával és szerkesztőjével, Babaitisz Jorgosszal illetve rendező-producerével, Gabnay Mátéval a podcastről és a jövőbeli tervekről.

 


Honnan jött az ötlet? Meséletek picit az egészről, hogyan indult a Sávlekötő?

Jorgi: Mi mind egy egyetemre jártunk, a mai napig együtt dolgozunk, és együtt készítjük a műsorokat, és egyetemen is találtuk ki a Sávlekötőt. Volt egy vizsgafeladat, hogy kell egy műsort kitalálni, fejlesztgetni, Excel-táblákat írni, prezentációt készíteni hozzá, és akkor összeverődtünk egy csapatba, hogy mi ezeket megcsináljuk, és a mellettem lévő úriember (Máté) mondta azt, hogy hát akkor ebből viszont tényleg készítsünk valóságot, és gyakorlati terepen is nézzük meg, hogy ez hogy működik. Le is forgattuk azt, amit kitaláltunk. Ez a Sávlekötő, és egyébként az Egy asztalnál című műsor is, amit a Crash Content készít. Úgyhogy körülbelül ez a struktúra, így nézünk ki, és azóta is együtt dolgozunk.

Az ötlet pedig onnan jött, hogy nagyon-nagyon sok olyan interjú volt már, hogy mi történik a backstage-ben, meg hogy hogyan lehet csajozni zenészként. Engem meg tökre érdekelt az, hogy egyébként kik azok az emberek, akik ezeket a dalokat készítik, meg hogyan készítik a dalokat. Szóval egy informatív, de szórakoztató zenei műsort szerettünk volna készíteni. A műsor lényege pedig az, hogy eljön egy előadó, és sávokra bontva megvizsgáljuk a zenéjét. Illetve azért vannak benne szórakoztató elemek: minden vendégre személyre szabott játékokat készítünk, gag-eket, és próbálunk egy olyan arcát megmutatni a vendégnek, amit eddig még nem látott más.

Máté: Ez nem csak azért van, mert a Jorginak ez jól áll, meg egyetemi falak között is ilyeneket csináltunk magunknak, mármint hogy ilyen show-elemes hülyeségeket. De közben azért feltett szándék volt az is, hogy ne egy sokadik interjú legyen a zenészekkel, hanem legyen valamitől több, és akkor igyekeztünk képileg is, technikailag is valami újat csinálni.

Hogyan dől el pontosan az, hogy egy előadónak melyik dalát szeditek darabokra?

Jorgi: Ez egy örök kő-papír-olló, vagy ilyen bokszolás a vendégekkel is. Van, amikor nagyon egyértelmű, hogy melyik dalt hozza az illető vagy a zenekar, de azért van, amikor erősködni kell, meg volt, olyan helyzet is, hogy mondjuk itt van ez a dal, még nem jelent meg, de majd meg fog jelenni egyszer, és akkor ahhoz kellett igazítanunk. Tehát úgy kellett forgatnunk, hogy még nem volt publikus a dal. És az ott azért kihívás volt, mert nem tudtunk mondjuk a dalnak az utóéletéről beszélni, de már azért nyilván fejtegetnünk kellett a tracket.

Máté: Ez a Krúbi esetén volt így legelőször, és hát neki nyilván megengedtük.

Jorgi: Igen, de például a Beton Hofi is a Dohányboltot úgy hozta el, hogy az még nem volt akkor kint. Szóval ilyen helyzetek vannak, de azért a végső soron a vendég fogja meghatározni, hogy mit hoz el. Meg egyébként azért is jó, hogy ő dönti el végül, mert arról fog tudni önfeledten, meg átszellemülve beszélni, amiben ő is benne van.

A Sávlekötő teljes csapata - Fotó: Sávlekötő Intsagram


Van olyan, hogy az előadók keresnek meg titeket, vagy mindig ti választjátok azt, hogy kivel szeretnétek forgatni?

Máté: Én nem is emlékszem. Volt olyan, aki megkeresett?

Jorgi: Volt megkeresés is, meg azért még mindig van, hogy mondjuk backstage-ekben megkapom pár előadótól, hogy őt miért nem hívtuk meg. Telített volt a lista.

Van, hogy elhintik, hogy szívesen jönnének. Egyébként meg a szerkesztői csapattal találjuk ki azt, hogy ki jön el vendégként. Igyekszünk, hogy minél több szcénából, minél színesebb legyen egy évadnak a vendéglistája, és hogy egy Bohemian Betyars meg egy Desh meg még nagyon-nagyon sok más előadó, egy Kispál és a Borz megférjen egy évadban, vagy egy műsorban akár. Szóval mindig igyekeztünk azt figyelembe venni, hogy nagyon más előadók jöjjenek, és a Youtube trendingtől kezdve az alterig mindenki megjelent szerintem.

Máté: Meg azért a kommentekre is igyekszünk hallgatni.

Miért tartottátok fontosnak, hogy elvállaljátok a Kommunikációs Napokat, illetve más erdélyi megkereséseket is, fontos, hogy itt is jelen legyetek?

Jorgi: Én nagyon szeretek találkozni azokkal az emberekkel, akik követnek minket. Jó látni a közönséget, mert azért a Youtube-on látunk egy profilképet, meg valami szöveget. Itt viszont tényleg személyesen tudunk találkozni, és kaphatunk inputokat, kérdéseket, beszélgethetünk. A közönséghez is közelebb tudjuk vinni a Sávlekötőt, meg tán nekik is tudunk adni valami plusz infót. Meg ez tényleg egy tök jó dolog, hogy eljöhetünk ide, meg ennek részesei lehetünk. Szerintem ez nem kérdés, ha tudunk, akkor jövünk.

Máté: Mi egy online dolgot csinálunk, aminél vannak kommentek, nyilván azok vagy ilyen, vagy olyan stílusúak, meg rövidek. Tehát, hogy nem kapunk sok visszajelzést ezzel, nem egy ilyen kétoldalú kommunikáció ez a műsorgyártó és a fogyasztó között. És ilyenkor meg igen, ezt tök jól ki tudjuk használni, hogy élő visszajelzéseket kapunk. Egyébként meg ami konkrétan az erdélyi közönségre vonatkozik, én megkockáztatom, hogy nagyjából 20 százaléka a nézőinknek erdélyi.

Sávlekötő és Lil Frakk. Te, mint előadó és host. Hogyan fér meg a kettő egymás mellett?

Jorgi: Most már összeállt a host meg a rapper, és most már egy karakterben él. Nem nagyon teszek már különbséget, szóval igyekszem ugyanaz az ember lenni, amikor host vagyok, mint aki rappel a színpadon. Nyilván azért más funkciókat igényel, szóval ha a stúdióban üvöltöznék és ugrálnék, van olyan szitu, amiben jó, de nem biztos, hogy oda való. Például a koncertekbe is emeltem be Sávlekötő jellegű show elemeket, vagy játékokat a közönséggel szoktam csinálni. Úgyhogy ezek találkoztak, meg összeértek szerintem, és jól megvannak egymással.

Máté: Ezt most se fogja magára mondani, úgyhogy én mondom. Mind a kettőben tök ügyes. Én kívülről is azt látom, hogy ezeket jól tudod fuzionálni, meg több lehetőség is kinyílt előtted, amióta ez van, hogy nem biztos, hogy feltétlen zenészként hívnak valahova, hanem inkább műsorvezetőként, akinek egyébként van egy nagyon erős zenei háttere, és akkor ennyivel is színesebb.



Mik a jövőbeli tervek, szeretnétek-e tovább fejlődni, esetleg külföldi vendégek is szóba jöhetnek, vagy marad ez hazai szinten?

Jorgi: Először a nyelvvizsgával kéne kezdeni, de kacérkodtunk már a gondolattal. Hogy a műsornak a jövője mi lesz, az még egyelőre kérdőjeles. Az biztos, hogy most a klasszikus értelemben vett Sávlekötő nem lesz határozatlan ideig, viszont a csatornára szeretnénk tartalmat egy másfajta formátummal, amin jelenleg is dolgozunk.

Máté: Nagyon sokat dolgozunk a háttérben, és biztos, hogy lesz valami. Tényleg nem tudjuk még pontosan. Ide én már úgy szerettem volna jönni, hogy elmondhatjuk, hogy mi lesz, de még nem mondhatjuk el, mert nem tudjuk, hogy biztosan lesz-e, de még nagyon-nagyon szeretnénk és reméljük, hogy a nézők, hallgatók is.



Biztos vagyok benne, hogy a Sávlekötőről is, illetve a fiúkról ezután is rengeteget fogunk hallani. Meg szeretném köszönni nekik is, illetve a XV. Kommunikációs Napok szervezőinek is, hogy létrejöhetett ez az interjú.

 

Fotók: Kiss Csenge, Sávlekötő Instagram

 

Kiss Csenge

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments