“Nem haltatok meg hiába”

Számomra sokáig elhanyagolható ünnepnek tűnt október 23-a, amikor a bátor egyetemistákra emlékezünk, akik a forradalom ideje alatt meghaltak. Azonban, most hogy egyetemista vagyok, egyre inkább látom az összefüggéseket. Bár mi, mai diákok nem kell puskaporos utcákon megálljuk a helyünket, és 16 pontban megfogalmazott kiáltvánnyal képviseltetni magunkat, mégis megvannak a magunk terhei a mindennapokban, melyekkel akár egyénenként, akár közösségként kell megbirkóznunk. Erre az összefogásra pedig örökös példa az ‘56-os fiatalok kitartása.



Bátorkodtam beleásni magam mélyebben a történelem bugyraiba. Ennek következményeként, ahogy tudomást szereztem az Őrizd a lángot! című, a Kolozsvári Állami Magyar Színházban tartott vendégelőadásról, rögtön tudtam, hogy el akarok menni.

𝐓𝐎́𝐓𝐇 𝐈𝐋𝐎𝐍𝐀 ’𝟓𝟔*

- zenés előadás - 

Tóth Ilona budapesti orvostanhallgató az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 24 éves mártírja. Rövid koncepciós eljárás keretében halálra ítélték és kivégezték.

A zenés előadás története a forradalom napjaiban kezdődik, majd feltárja a brutális megtorlást és Tóth Ilonka bátor helytállását.

Az előadás, ahogyan már a leírásában is feltűnik, Tóth Ilona forradalomban való bátor helytállását, valamint az azt követő megtorlást és tragikus halálát mutatja be.

A zenés előadás dalok által próbálta megragadni a forradalom brutalitását, valamint az akkori fiatalok kitartását, és bár helyenként kicsit vonatott volt, azért sikerült kellő érzékenységgel tálalni az események kimenetelét.

A készítők gyönyörű hangú színészeket vonultattak fel, bár helyenként érződött, hogy inkább csiszolatlan gyémántok, mint profi színészek. A főszerepet játszó Kisfaludy Zsófia csengő hangja betöltötte a színház termét, megmozgatva a nézők fantáziáját. 

Bár a történetbe ágyazott szerelmi szál számomra kissé kilógott, sőt talán erőltetettnek hatott, azonban a történetmesélést kis humorral megfűszerező színészek sikeresen hozták vissza az ‘56-os életérzést.

Az előadás végén, ami megmaradhatott a nézőben, hogy igenis érdemes megemlékezni hősi halottaink bátorságáról, hiszen tetteik beleivódtak a történelmünkbe, ez által formálva a jelenünket.   

 

Képek: Bethlendi Tamás - RMDSZ Kolozsvári Szervezetének Facebook oldala


Kristály Eszter

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments