Környezetettudatos kozmetikumok a dobogó tetején

Az F2F mentorprogram nyerteseivel folytatjuk az interjúink sorozatát. Ők nem mások, mint Szőcs Eszter és Csóka Tünde, akik korábbi partnerekből váltak egy csapattá a program keretében.




Eszter és Tünde az ökoMami és a One Drop Cosmetics, hasonló profilú vállalkozásaikkal közösen vettek részt a programban. A két vállalkozás ma már együtt is kínálja a környezetre és a felhasználókra egyaránt kedvező termékeket. Őket mutatjuk be.


Mindkét vállalkozás létezett, már jóval a mentorprogram előtt. Hogyan kezdtétek a projekteket?


Eszter: Három évvel ezelőtt kezdődött az egész. Akkor voltam várandós az első kicsi fiammal, és kezdtem el tudatosan foglalkozni azzal, hogy milyen vegyszerek és kozmetikumok kerülnek be a háztartásunkba. Akkor készítettem el az első kozmetikumokat elsősorban magunknak: kicseréltük a tusfürdőket szappanokra, aztán sorra az összes kozmetikumot sajátra. Utána érkeztek a barátok részéről a megkeresések, hogy készítsek el nekik is ezt-azt. Így, tanulgatva, és építgetve született meg a One Drop Cosmetics, hivatalosan 2021 szeptemberében. Azóta folyamatosan épül és növekszik.


Az ÖkoMami projekttel hogy kapcsolódtatok össze? Látom, hogy van valamilyen kapcsolat, de pontosan nem világos, hogy mi a helyzet ezen a téren.


Tünde: Több, mint egy éve kerültünk kapcsolatba: az ökoMami vállalkozásomon keresztül viszonteladó viszonyba kerültünk, és a program keretében jelentkeztünk egy csapatként a tanulási lehetőségért, és ekkor dolgoztunk együtt, a One drop comsmetics válallkozással.


Megjegyzés: Tünde ezen a ponton az interjú csendes megfigyelője lett, mert időközben a kislányára is vigyázni kellett, de természetesen elnéztük neki, mert a gyerek nagyon cukin követelte a figyelmet. Innentől Eszter válaszolt a kérdéseimre.


Tehát Tündének van, az ökoMami projektje, ami környezettudatos tisztálkodó szerekkel és baba-mama termékekkel, kiegészítőkkel foglalkozik. Tünde megkeresett, hogy szeretné a boltjában forgalmazni az én termékeimet is. Ő az, aki a környezettudatosabb és  zöldebb háztartást vezeti kettőnk közül, és engem is erre terelget. Úgyhogy igazából ez két külön vállalkozás, de folyamatosan támogattuk és segítettük egymást a vállalkozó anyává válás útján.



 

Amikor tavasszal egy csapatként bekerültetek a mentorprogramba, hogy reagáltak először, a mentorok, szakértők?


Az volt a feltétel, hogy csapatként kell jelentkezni, külön-külön nem indulhatunk, és akkor kötöttük meg ezt a kompromisszumot, hogy a tanulási lehetőséget együtt kihasználhassuk, és megegyeztünk velük abban, hogy mivel a kettőnk profilja bizonyos szempontból megegyezik, ezért megengedik azt, hogy együtt vegyünk részt ebben. Ki kellett választanunk a vállalkozást a kettő közül, amin együtt dolgozunk. Ma már bátran állíthatom, hogy annak ellenére, hogy úgy indult, hogy csak ez alatt a hat hét alatt fogjuk ezt együtt csinálni, ezentúl is együtt fogunk dolgozni, egymást támogatva építeni a vállalkozásokat.


Miben segített a legtöbbet a mentorprogramban való részvétel? Volt valami olyan hiba, ami csak most került a felszínre?


Nagyon sok probléma volt, ezzel tisztában is voltunk előtte is valamelyest. Igazából nincsen egyikünknek sincs  se közgazdász tanulmánya, se semmilyen képzése, úgyhogy istenigazából itt szembesültünk ezekkel a vállalkozói skillekkel, amiket el kellett sajátítani, vagy próbálunk elsajátítani. A pénzügyeinken is kellett csiszolni, a marketingünkön és a brandingen, és elsősorban ezek is változtak a legtöbbet a mentorprogram alatt.


Most, hogy megnyertétek a mentorprogramot, mi a következő lépés, mik a tervek?


A hat hét alatt felépítettünk egy egyéves tervet, ez jövő májusig szól, úgyhogy igyekszünk ehhez tartani magunkat. Szeretnénk tovább bővíteni a viszonteladók számát. Ez most öt üzletet jelent, különböző városokban, de keressük a további partnereket, bioboltokat, csomagolásmentes boltokat, kézműves boltokat, akik nyitottak együttműködésre. Ezen felül szeretnénk továbbfejleszteni a termékcsaládot és a weboldalunkat is.




A termékekben mi a legnagyobb különlegesség, ami máshol nagyon ritkán, vagy egyáltalán nincs meg. Mit emelnél ki?


Azt tudnám mondani, hogy két szempontból különlegesek: az egyik az, hogy magas hatóanyag tartalmúak. Tehát kivonatokkal, vitaminokkal dolgozunk, amelyek igazán hatékonnyá teszik a termékeket. Illetve a másik különlegességünk az, hogy a termékek környezettudatosak, úgy a gyártási folyamatuk, mint a csomagolásuk. A csomagolásaink mind vagy lebomlóak, vagy visszaválthatóak, sőt kedvezményt is adunk a visszaváltott üvegek után, így ösztönözve a vásárlókat is a zöldebb életmódra.


Mik a legvadabb álmaitok, amit el tudtok képzelni a vállalkozással? Akár nemzetközi sikerek, vagy hasonlók?


A nemzetközi siker egyelőre tényleg egy vad álom, de tervben van. A következő lépés mindenképpen az lenne, hogy szeretnénk bővíteni a labor kapacitását. Kis lépésekre lebontva, de a nagy cél az lenne, hogy országos szinten hálózatot építsünk ki, hogy a nagyvárosokban megtalálhatóak legyenek a termékek. Ezt viszonteladók által gyógyszertárakon, bioboltokon keresztül tudjuk megoldani, aztán hosszú távon szeretnénk megcélozni majd a magyarországi piacot is, de az már tényleg egy nagyon távoli cél.


Az említett labor hogy néz ki, hol van berendezve?


A labor az Tordaszentlászlón van, Kolozsvár mellett. Nem látogatható, és csomagátvevő pontként sem működik. Leginkább azért nem, mert én nem főállásban dolgozom, ott. Én főállásban  édesanya vagyok, és itthon vagyok a gyerekekkel. Eléggé hektikus az, hogy mikor vagyok a laborban, nem tudom azt mondani, hogyha valaki 11-kor jön, akkor ott fog találni. Úgy kell elképzelni, mint egy 12 négyzetméteres kicsi, steril konyhát.
Felszerelésében nagyon hasonlít a filmekből ismert vegyi laborhoz: tehát elég sok üvegeszközünk van, meg különböző gépek, és ezekkel készítjük a termékeket.


Hol lehet megrendelni a termékeket, hol lehet titeket megtalálni, ha valakinek esetleg meghoztuk rá a kedvét, kipróbálná őket?


A termékeket meg lehet találni a onedrop.ro és az okomami.ro oldalakon. Ezek a mi saját webshopjaink, és a közösségi média oldalainkon is vannak boltok nyitva, úgyhogy ez is egy lehetőség. De mindenkit buzdítok arra, hogy azokban a városokban, ahol van viszonteladónk, ott vásároljon, mert mindenkinek előnyösebb úgy. Ebben az esetben postaköltséget sem kell fizetni, így olcsóbb ez a megoldás. Partnerüzletek jelenleg Vásárhelyen (Dits Dots és Blaze), Kolozsváron (Blaze) , Torockón (Emlékbánya) és Nagybányán (Javu Atelier) vannak, de aki követ minket a közösségi médiában, ott beszámolunk majd az új partnerekről is.


Ez úton is gratulálok Eszternek és Tündének a nyereményhez. Nektek pedig figyelmetekbe ajánlom a termékeiket, mert, mint láthattátok, nem csak nektek, de a környezetnek is jót tesz, sok más kozmetikai termékkel ellentétben. Legyetek környezettudatosak és olvassatok Perspit!

 

Képek: One Drop Cosmetics és ökoMami Facebook oldal; Serar Sazbolcs


Mihálykó Tihamér

 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments