Kártyák, bútorok, innovációk – Így rajtolt a tavaszi F2F program

Gyakorlati képzéssel vette kezdetét a Kreatív Kolozsvár Fiatalok a fiatalokért nevű mentorprogramjának második kiadása múlt héten, az Xponential Transylvania termében, amelyen ezúttal kilenc, 18 és 35 év közötti fiatalokból álló csapat kap jelentős szakmai segítséget vállalkozása elindításához, fejlesztéséhez.



A PONT csoport által lebonyolított eseménydús program a Karson Consulting két üzletfejlesztési tanácsadójának, Hűvös Ágnesnek és Orosz Adriánnak a háromnapos workshopjával kezdődött, amelyen megfigyelőként képviselhettem a Perspit. A tavaly ősszel első alkalommal megszervezett esemény sikeresnek bizonyult az akkori résztvevők számára, hiszen az ott szerzett ismereteiknek köszönhetően, közülük többen is ismertté váltak saját célcsoportjainak körében. Jó példa erre a Kubuk csapata, amely rendszeresen tart társasjátékesteket a Planetarium Caféban.


Kreatív ötletekből ezúttal sem volt hiány, a résztvevők között volt egyedi bútorkészítéssel, természetes kozmetikumokkal, különleges iskolai programokkal és beszélgetős kártyajátékkal foglalkozó csapat is. Fontos hangsúlyozni, hogy a képzésre nemcsak kész céggel rendelkező formációk jelentkezhettek, hanem olyanok is, akik még útjuk elején járnak, ötletük kidolgozásához pedig érdemi szakértői segítségre van szükségük.



A megnyitóesten, a bemutatkozások elhangzását követően a csapatok első feladata az volt, hogy megadott szempontok szerint reálisan meghatározzák, hol tart jelenleg a vállalkozásuk és hová szeretnének eljutni. A program végére a résztvevők közül többen elismerték, kezdetben bizonyos ismeretek hiányában tévesen ítélték meg saját helyzetüket, de többségüknek ezekre a tapasztalatokra szüksége volt a folytatáshoz.


A képzés programja egyébként sűrűnek bizonyult, hiszen a trénerek igyekeztek három nap alatt a lehető legtöbb szempontra felhívni a figyelmet, tisztázva többek között azokat a szakkifejezéseket, amelyeket az üzleti világban gyakran használnak, és nem feltétlenül ismeri őket minden kezdő vállalkozó.


„A fogyasztó nem feltétlenül vásárló is egyben”, „Túl broad, amit kínálni szeretnénk, lehet, le kellene szűkítenünk” – ilyen és ezekhez hasonló gondolatok fogalmazódtak meg a fiatal vállalkozókban a képzés során, saját helyzetükkel kapcsolatos következtetéseiket falra ragasztott cetliken rögzítették, ezek pedig teljes képet adtak arról, milyen felismerést ébresztettek bennük a hallottak. Folyamatosan lehetőségük volt tehát a visszacsatolásra, ez mindenki számára megkönnyítette a közös munkát.


Időnként a trénerek különleges példákkal igyekeztek közelebb hozni bizonyos fogalmak jelentését a hallgatósághoz, ilyen volt többek között a Shrek második részéből ismert „Ott vagyunk már?” kérdés ismétléséről emlékezetes jelenet felidézése is, amely által az ismeretlen út problémáira és a részeredményének mérésének fontosságára hívták el a figyelmet.


„Nem fogsz tudni sokáig olyasvalamit csinálni, amit nem szeretsz” – válaszolta az egyik résztvevő kérdésére Orosz Adrián a három napos képzés utolsó beszélgetésén, lebeszélve mindenkit arról, hogy olyasmibe vágjon, ami iránt nem érez kellő elkötelezettséget. Gondolata a workshop zárásának is beillett volna, véleményét viszont kicsit árnyalta Hűvös Ágnesé, akinek karrierje során többször kellett helyt állnia olyan helyzetekben is, amely nem tűnt komfortosnak számára, de szerinte ez olykor az üzleti élet velejárója és minden kreatív vállalkozónak meg kell tudni oldani.



A program végén a fiatalok bemutathatták kidolgozott munkaterveiket mentoruknak, begyűjtve tőlük az első tanácsokat és észrevételeket, amelyeket megfontolhatnak a közeljövőre vonatkozóan. A workshop lezárásával elkezdődött a közel másfél hónapig tartó mentoring időszaka a csapatok számára, ez idő alatt magánútón kommunikálhatnak és egyeztethetnek további megbeszéléseket saját mentorukkal és szakmentoraikkal, a május 16-ára kitűzött nyílt napon pedig eredményeik és bemutatóik alapján eldől, ki nyeri a 2000 eurós vállalkozásfejlesztési támogatást. A K plusz keretprogramjához tartozó esemény megszervezéséhez szükséges összeget a Nemzeti Tehetség Program pályázatán nyerte el a PONT csoport, a csapatok számára fontos szempont, hogy ingyenesen vehetnek részt a képzésen.


A következő hetekben interjúsorozat formájában mutatunk be néhányat a programban részt vevő formációk közül, megismertetve vállalkozásaikat és céljaikat, a folyamat végén pedig a végeredményről is beszámolunk.


Gebe Zoltán

Képek forrása: Kreatív Kolozsvár Facebook oldala


Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments