Átlépnél korlátaidon? Túrázni hív az EKE

Idén Kolozsvártól nem messze, Sztánán szervezik meg az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) legnagyobb eseményének számító Vándortábort. Többek között ennek kapcsán beszélgettem Kismihály Boglárkával, a kolozsvári EKE irodavezetőjével, de szó volt egyéb eseményeikről és tevékenységeik részleteiről is, valamint azt is elárulta, hogyan viszonyulnak programjaikhoz a fiatalok és mi a helyzet az utánpótlással.

 

Biciklitúra a Gyimesekben, a Kondra keresztnél - Szima Márton felvétele


Milyen programokkal készültetek a közeljövőre?


Ami a februárt illeti, megszervezzük a hagyományos szerdai túráinkat, amelyek mindig a monostori végállomástól indulnak délelőtt 10 órától. Továbbá, hétvégenként is rendszeresen szervezünk programokat, szombaton és vasárnap is. Egyébként minden hónapban meghirdetjük a havi túrakínálatunkat, amit mi csak bakancslistának hívunk. Van saját kiadványunk a Szabadságban, ezen kívül használunk közösségi platformokat is az események népszerűsítésére és rendszeresen frissítjük weboldalunkat.


Március első hétvégéjén lesz egy kétnapos buszos kirándulás, egy nagyobb szabású szilágysági túra, amely az augusztusi éves Vándortábornak lesz az előzetese, ugyanis idén mi vállaltuk fel ennek az eseménynek a szervezését Sztánán augusztus 1–6. között. Már ezen az előeseményen is sok hasznos tapasztalatot és élményt lehet majd szerezni.


A tavalyi Vándortáborban hányan vettek részt Kolozsvárról?


Én személyesen nem tudtam részt venni rajta, mert egybeesett a Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúra szervezésével, de Kolozsvárról is volt egy kisebb csoport. Az idei lesz a 30. Vándortábor, ahol szervezünk többek közt gyalogos, biciklis, honismereti túrákat is, de lovas túránk is lesz.


Ha jól tudom erre egyéb erdélyi helyszínekről és Magyarországról is sokan szoktak jönni.


Igen, sokan szoktak érkezni mindenhonnan.  Ami a programot illeti, szerdán, csütörtökön és pénteken vannak a túranapok. Úgy kell elképzelni, hogy minden nap lesz nagyjából 20-25 túra párhuzamosan. Ezekre előre be kell jelentkezniük az embereknek, és mindenki a sajátjára megy el. Szombaton szoktak lenni szabadabb programok is, például kulturális programok, vetélkedők, és vasárnap van a sátorbontás. Ez is nagyon jó lehetőség, akár fiataloknak is, mivel itt lesz, közel Kolozsvárhoz. Főként azért választottuk Sztánát helyszínként, mert könnyen megközelíthető vonattal is. Reméljük, minden jól fog sikerülni.


Az ottalvós túrák esetében a költségeket a résztvevők fizetik?


A szállást és az utazást igen. Igyekszünk úgy kiszámolni pénzügyileg ezeket a kirándulásokat, hogy minden önköltségi áron jöjjön ki. Nem számolunk rá semmit az étkezésre sem, amelyet a résztvevők kapnak az adott helyszíneken. A Kolozsvár környéki gyalogtúrák esetén nincs részvételi díj sem.


Nagy a nyüzsgés a torockói célban a Jókai túrán - Péter-Anikó felvétele

Említetted a teljesítménytúrákat is. Mesélnél róluk részletesebben?


Ezek a legnagyobb éves események a kolozsváriak számára, amelyek a fiatalokat is jobban érdeklik. A Jókai Mór Emlék- és Teljesítménytúra mindig májusban szokott lenni. Idén május 6-án lesz, ez az egyik legrégebbi teljesítménytúránk. A leghosszabb útvonal Kolozsvár és Torockó között van, de vannak rövidebb változatok is: 30, 17 és 10 kilométeresek, ezek más-más helyről indulnak, de mindegyik Torockón ér véget.


Ezen kívül a Bánffy Miklós teljesítménytúránk a legújabb a sorban. Ezt 2019-ben szerveztük meg legelőször. Tavaly júniusban volt és idén is ebben az időszakban, június 24-én szeretnénk megszervezni. Ez főként Kalotaszentkirály és Kalotaszeg környékét érinti, ebben az esetben is vannak gyalogos és kerékpáros változatok.


Kiemelném a Vasvári kerékpáros teljesítménytúránkat is, amely Kolozsvárról, illetve Gyaluból indul, a Meleg-Szamos völgyén halad keresztül egészen Havasnagyfaluig, aztán leereszkedik a Bélesi-tóhoz, át Kalotaszentkirályra, végül Bánffyhunyadra.


A negyedik nagyszabású esemény a Kós Károly Emlék- és Teljesítménytúra. Itt a leghosszabb útvonal 50 kilométer feletti, Kolozsvártól vezet egészen Sztánáig. Érdekessége, hogy a végén Szabó Zsolt tanár úr mindig meghívja a résztvevőket a feleségével együtt elkészített túros, tejfölös puliszkájára.


2022 legnépesebb gyalogtúráján, a Pocsováliste- és Ronki-szorosokban 140 résztvevővel - Mezei Elemér felvétele


Ezek általában oda-vissza utak?


Néhány esetben körtúráról van szó, de a legtöbb teljesítménytúra útvonala A pontban kezdődik és B-ben ér véget, a programok leírásánál a teljes táv hosszát tüntetjük fel. Mivel sok esetben az indulási és érkezési pont nem egyezik meg, a résztvevők szállítását is biztosítjuk.


A tavalyi teljesítménytúrákon hányan vettek részt?


A négy túrán összesen körülbelül ezren, közülük a Jókai viszi a prímet. Idén a Vándortábor miatt csak ezt és a Bánffy teljesítménytúrát fogjuk megszervezni. A teljesítménytúrákat egyébként bizonyos időn belül kell teljesíteni. Minden változat esetében meghatározunk egy szintidőt, és abban benne kell lenni, viszont ez nem verseny, nem díjazzuk azokat, akik elsőként érnek be, hanem mindenki saját korlátjait próbálja túllépni.  A résztvevők kapnak a rajtnál egy indítócsomagot, amiben szokott lenni egy térkép, egy igazolólap, póló, hogyha igényelnek, a kerékpárosoknak rajtszám is. Az igazolólapon meg vannak jelölve az ellenőrzőpontok is, amelyeken át kell haladniuk a túrázóknak. Minden ellenőrzőpontnál vannak pontbírók, akik beírják, hogy ki mikor ért oda.


Mennyire tudjátok bevonni az egyetemistákat programjaitokba?


Erről már beszélgettünk néhányszor egymás között. Elég nehéz bevonni az egyetemistákat programjainkba. Próbáltunk gondolkodni, hogy ez miért is van, mert erről még nem készítettünk közvélemény-kutatást, de valószínűleg nagy részük a tanulással, a bulizással van elfoglalva, szabadidejében inkább sorozatozik, minthogy kimozduljon a természetbe, tehát nincs meg ez az életvitel.


Nincs hozzászokva egy egyetemista ahhoz, hogy hétvégén felkeljen kora reggel, elmenjen egész nap túrázni, és kifáradjon, a végére pedig még fáradtabb legyen, mint hétköznapokon.

 

Lehet, hogy sokan így állnak hozzá, pedig szerintem, hogyha kipróbálnák, rájönnének, hogy ez mennyire feltölti őket, és habár fizikailag elfáradnak, szellemileg nagyon feltöltődnek, és kitisztítják az elméjüket.

A Tordai-hasadék ellenőrzőpontnál tavaly is állt az EKE-híd a Jókai teljesítménytúrán - Lőrincz Ferenc felvétele


Ami a hirdetési platformokat illeti, jelen vagytok Tiktokon is?


Ott nem. Ettől személy szerint jelenleg tartózkodom. Tudjuk, hogy a fiatalok közül sokan használják, de az egy újabb platform lenne, amit kezelni kell, ez pedig időigényes. Amennyiben később lesz rá igény, jelen lehetünk majd ott is.


Összességében akkor azt mondanád, hogy a használt felületeken a fiatalok elérése jól működik, csak nincs meg a motiváció?


Nem működik tökéletesen, szóval kommunikáció terén kellene még fejlődnünk. Valószínűleg más irányból kellene megközelítenünk az egyetemistákat, akár elmenni egyetemekre, és ott népszerűsíteni az egyesületet.


Várjuk az ötleteket másoktól is, mert igazából az egyetemisták tudnák a legjobban elmondani, hogy őket mi által lehetne megszólítani és motiválni. Arra is gondoltunk amúgy, hogy szervezünk kifejezetten csak nekik szóló túrákat. Lehet, hogy sokan azért sem jönnek el, mert félnek, hogy csak idősek lesznek ott, és emiatt nem fogják jól érezni magukat. Létezik ilyen sztereotípia, hogy a fiatalok az idősekkel nem érezhetik jól magukat, habár szerintem az EKE-re ez nem érvényes, hiszen ugyanolyan értékeket képviselünk, és jól érezzük magunkat egymással a korkülönbség ellenére is.


Biciklitúra a Gyimesekben, a Rákóczi-vár alatt, a felújított őrháznál - Szima Márton felvétele


Az említett platformok mellett az országos EKE-nek van egy saját kiadványa is, az Erdélyi Gyopár. Erről mit kell tudni?


Színes és igényes kiadványnak tartom, az irodánkban és könyvesboltokban is be lehet szerezni. Tavaly készült egy olyan közvélemény-kutatás, amely arról szólt, hogy az olvasók milyen cikkeknek örülnének. Ennek kapcsán a tagszervezeteket arra kérték, mindenki írja le a kedvenc túráját. Sokat gondolkoztam, hogy melyik lehetne a kolozsváriak kedvenc helye, de végül a Vlegyászára esett a választásom, mert a közelben talán ez az egyik leglátványosabb, legnépszerűbb túrahely, ahol több turistaösvényt is választhatnak az érdeklődők.


Ezen kívül vannak egyéb rovatok is a lapban, például az Ökolábnyomok, de a Hazajáró is közzéteszi saját tartalmait benne.


Foglalkoztok környezetvédelmi programokkal is?


Természettúráink alkalmával igyekszünk figyelni a környezetünkre, nem szemetelünk, nem hagyunk magunk után semmilyen nyomot és tűzrakásnál is odafigyelünk a biztonságra. Tematikus környezetvédelmi programjaink nincsenek, de néha elhívjuk a NECC egyesületet az eseményeinkre, akik gyerekeknek szerveznek foglalkozásokat, igyekeznek környezettudatosságra nevelni őket.


Többször szerveztünk már szemétgyűjtést is. Egyszer például a Cérna-forrásnál, ami gyakori szerdai túrázó hely, ahová mások is járnak, úgyhogy nagyon sok szemét volt. A Kós teljesítménytúra útvonala átvezet a gorbói országúton is, ahol hihetetlen mennyiségű hulladékot találtunk. Néhány éve 15-20 zsák szemetet szedtünk ott össze. Elég sok helyen látjuk egyébként, hogy kiviszik az építkezési hulladékot az erdő szélére és otthagyják, lenne tehát igény arra, hogy gyakrabban szervezzünk hasonlókat.


Összesen hány túravezetőtök van?


Jelenleg tizenkettő. Nagy részük az idősebb korosztályhoz tartozik, ettől függetlenül természetesen lelkesen végzik a munkájukat, de ők sem bírják már úgy a túrákat, mint fiatal korukban. Ezen a téren is szükség lenne utánpótlásra, reméljük, hogy akár a mostani egyetemisták közül is kikerülhet néhány szervező a jövőben.


Élet a Szentimrei-villánál, a Kós Károly teljesítménytúra céljánál - Péter Anikó felvétele


Együttműködtök néha más szervezetekkel is?

Tavalyelőtt a Kincses Kolozsvár Egyesület felkért minket egy együttműködésre. Minden évben kiadják a Kincses Kolozsvár Kalendáriumot, és szerették volna, hogy a Kolozsvári EKE is kapjon minden hónapban néhány oldalt, amelyben túrahelyeket mutatunk be. Ennek kapcsán feltérképeztünk tizenkét Kolozsvár közelében lévő túrázó helyet, leírásokat és digitális nyomvonalat készítettünk róluk, ezek ma is megtalálhatóak weboldalunkon. Az is tudja használni bármelyiket, aki egyedül vagy barátaival menne kirándulni.

Végszóként mindenkit arra bíztatnék, hogy vegyen részt eseményeinken és szívesen látjuk azokat is, akik önkéntesként besegítenének az augusztusi Vándortábor megszervezésében, ugyanis szükség lenne még néhány lelkes emberre.


Képek: Erdélyi Kárpát Egyesület

Gebe Zoltán

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments