Polacsek Péter: A VIBE az a hely, ahol ott lesznek a barátaid

A VIBE fesztivált közel hat éve minden évben megrendezik és az utóbbi években, még a járvány ideje alatt is bebizonyosodott, hogy valóban ez Erdély legnagyobb és legszínesebb magyar fesztiválja, hiszen mind zenei műfaj mind korcsoport szempontjában nagyon színes a paletta. Polacsek Péter a szervező csapat oszlopos tagjaként a kezdetektől töretlen kitartással és lelkesedéssel fog hozzá a munkájához, hogy minden alkalommal megrendezhessék a fesztivált. Megkértük Pétert, hogy számoljon be nekünk kicsit a fesztivál háttréről és történetéről.






Milyen érzés, hogy így kinőtte magát a fesztivál?

Furcsa, de már 2019-ben is állíthattuk, hogy ez lesz, sőt talán már akkor is ez volt a legnagyobb magyar fesztivál Erdélyben, hiszen ez az egyetlen, ahol túlzás nélkül ötvenezer ember megfordul, sőt idén rekordot döntve elértük a 82 ezret, amit még nekünk is nehéz lesz überelni jövőre. Viszont úgy érzem, hogy az, amin már hat éve dolgozunk mostanra teljesen beért. Körülbelül február, márciustól amikor már biztos volt, hogy lehetnek fesztiválok, felrobbantak a platformok, a jegyeket rohamos tempóban vásárolták az emberek, és akkor tudtuk, hogy ez nagy lesz, ez pedig be is igazolódott tegnap este. A Tankcsapda koncerten legalábbis egy tűt sem lehetett volna leejteni olyan sok ember volt.


Egyébként honnan jött a fesztivál ötlete? Mi volt az alapja az egésznek?

Amikor elkezdtük szervezni első alkalommal, a csapatból szinte senkinek nem volt fesztiválszervezői tapasztalata. Én dolgoztam már az Untoldon sajtófelelősként, meg szerveztek az emberek diáknapokat, de ennyi.  Viszont úgy voltunk vele, hogy meg akarjuk csinálni és már 2015 őszén elkezdtünk dolgozni az ötleteken.  Óriási kihívás volt, hogy betöltsünk egy piaci űrt, mert akkor még nem volt ennyire telített a fesztiválpiac, legalábbis magyar fesztivál nem igazán volt a Félsziget óta. És igazából akartunk egy nagyobb magyar fesztivált. Vissza akartuk hozni azt, amit a Félsziget képviselt, a helyszín is ugyanaz, mint, annak idején.


Az elején igaz nagyon sokan szkeptikusan álltak hozzá. Azt hitték nincs már erre kereslet, hiszen vannak nagyobb román fesztiválok, Diáknapok, Városnapok, és nincs szükség még egy ilyen fesztiválra, de kiderült, hogy mégis.


Az első kiadásra kicsit úgy is gondolunk, mint egy nulladik napra, az a nulladik fesztiválunk volt. Sok mindent akkor teszteltünk, hogy mi működik és mi nem. A második évre főleg helyszín szempontjából sokat fejlesztettünk, hogy tényleg legyen igazi fesztivál hangulata. Szóval a második volt az első igazi VIBE szerintem Ez mostanra teljesen kialakult.




Milyen visszatérni két év kihagyás után, amikor nem lehetett a Covid miatt fesztivált szervezni? Ez ártott a fesztiválnak, vagy ellenkezőleg, hiszen most jobban várták a fesztiválozók hogy visszatérhessenek ide?

Ennél rosszabb nem is lehetett volna a fesztiváloknak. Nagyon durva volt, ha jól számolom már három éve volt az utolsó igazi VIBE, mert ’19 nyarán fejeztük be az utolsót aztán készültünk rengeteget a ’20-asra, ami ugye nem jött össze.


Igazából a legnehezebb talán az, hogy a fesztiválszervezés főként a csapaton múlik, hogy kik azok, akik ezt össze tudják rakni. ’18, ’19-ben kialakult egy stabil csapat, amit sajnos nem tudtunk egyben tartani így, a három év alatt. Elég nehéz motiválni az embereket, amikor nincs mit szervezni. Igaz, megmaradt pár ember, a kommunikációs csapatban is vagyunk öten vagy hatan ugyanazok, de azért a 25 emberhez képest…


Nehéz volt megint úgy összerakni a csapatot, hogy jól tudjunk együtt dolgozni, sok mindenki 19-20 éves, sőt az önkéntesek közt rengetek a 18 év alatti. De szerencsére jó csapat alakult ki. Hogy fenn tudjuk tartani a szünetben a brand-et tavaly csináltunk egy mini fesztivált, City Edition névvel, így valahogy életben tudtunk maradni.  Azt mondjuk sokkal egyszerűbb volt megszervezni, most már három hete felköltöztünk ide, Vásárhelyre, akkor meg három nap alatt csináltuk meg.


Volt ebben az időszakban valami pozitívum is, például, hogy sokkal több időtök volt ötletelni?

(nevet) Egyáltalán nem volt több időnk. Sőt az előző évekhez képest kb. csak fele annyi időt dolgozhattunk ezen. Nagyon rossz volt ez a bizonytalanság, hogy nem biztos, hogy lesz VIBE. Nagyjából december óta készülgettünk rá, de csak februárban dőlt el, hogy akkor igenismegtarthatjuk. Ez meg is látszott, mert nagyon sok minden csak az utolsó 100 méteren dőlt el. Szerencsére jól sikerült, a helyszínkialakítást is sikerült megváltoztatni.


A 2019-es VIBE-hoz képest sok minden változott. Mi ennek a logisztikája? Mit miért tettetek át? Itt megjegyezném, hogy szuper újítás volt a Koli új helyszíne, mert így az emberek egyszerre tudtak strandolni is meg akár előadásokra járni.

Ez is nagy kihívás volt, de igazából szerencsénk is volt. Arrébb kellett költöztetni a fesztivált, mivel épül egy kórház oda, ahol a régi helyszín volt, így arrébb kellett költözzünk, és amúgy is gondolkodtunk, hogyan tudnánk bevonni jobban a strandot. És akkor megépítettük a hidat összekötőként és így nyerte el a végleges formáját.




Nem lesz rizikós, hogy pont egy korház épül a közelben?

De, valószínűleg befolyásolni fogja a fesztivált, de egyelőre nem foglalkozunk ezzel, aztán majd lesz, ami lesz, majd maximum megint költözünk 100 méterrel arrébb.


Visszatérve a Weekend-re, a strand bevonása szándékos volt, vagy az csak kijött egy ilyen plusznak, és hogyha már itt van, akkor kihasználjátok?

Nem, ez abszolút szándékos volt. Szintén a félszigetes tapasztalatokból kiindulva jött az ötlet. Akik szerveztük ’17-ben azoknak nagyjából volt félszigetes tapasztalata és akkor is benne volt a strand, szóval egyértelmű volt, hogy itt is benne lesz. Az egésznek van egy nagyon jó hangulata, hogy napközben mindenki ott van, és ez is hozzátartozik az élményhez.


Ilyen nagy fesztivál biztosan kap jó és rossz kritikákat is. Hogy álltok ehhez hozzá?

Régen, amikor még nagyon gyerekcipőben járt a fesztivál, mondtak néhány negatívumot, de próbáltunk törekedni arra, hogy ez megváltozzon. El tudom fogadni, ha megvan valakinek a véleménye, viszont most már nem igazán hallunk ilyen negatívumokat, sokkal inkább azt, hogy erdélyi magyar viszonylatban tényleg ez a legszínvonalasabb rendezvény, és igyekszünk hűek lenni ehhez, ennél tovább nem stresszzel minket.


Valóban az és ahogy már több embertől is hallottam a fesztivál egyik legnagyobb varázsa, az a rengeteg magyar, és itt érződik az összetartozás.

Igen, a kommunikációban is szoktuk ezt használni, hogy a VIBE az a hely, ahol ott lesznek a barátaid. Ez pedig abszolút igaz. Jöhetsz akárhonnan, Szatmárról, Sepsiszentgyörgyről, Kolozsvárról, biztos, hogy találkozol legalább 100 emberrel, akivel az is lehet, hogy sok-sok éve nem találkoztál és igazából erre ad lehetőséget a VIBE. Igen, ott vannak a koncertek az előadók, mint körítés, de a lényeg mégis a barátaiddal eltöltött minőségi idő.




Ha már szóba kerültek az előadók, hogyan válogatjátok össze őket? Látszik, hogy nagyon színes a paletta mégis valamilyen szinten össze van hangolva, és minden embertípusnak van valami, ami tetszik.

Engem szerintem a VIBE nevelt arra, hogy ne ítéljek el különböző műfajokat vagy különböző zenekarokat azért, mert éppen én nem szeretem. Szerintem abszolút megférnek egymás mellett a különböző műfajok. Egyszer valaki megkérdezte, hogy ha egyetlen kajával kellene jellemeznem a VIBE-ot mi lenne az? Azt mondtam, hogy lecsó. És ennek teljesen a pozitív értelmében, hogy a lecsóban is a sok íz összeáll, és egy nagyon jó lesz.


Itt megfér egymás mellett a Carson Coma meg a Tankcsapda, meg a BSW és T.Danny, mindenki. Aki valamilyen rétegzenét hallgat, annak is megvan a lehetősége elmenni egy olyan fesztiválra, de mi nem engedhetjük meg magunknak, hogy réteg fesztivált csináljunk. Inkább arra törekszünk, hogy itt minden legyen és mindenki megtalálja a magának való stílust. Főként az alapján válogatunk, hogy Magyarországon épp mi a top 50 és abból kiválogatjuk, ami jó ide. Illetve van közvélemény kutatás is, hogy megnézzük mire van igény.


Nyilván van egy célközönség, egy korosztály, akiket meg akartok fogni. Melyik az a réteg?

A VIBE alapjáraton egy diáktalálkozónak indult, mert mind diákszervezeti háttérrel érkeztünk, és gondoltuk, hogy legyen ez egy összerdélyi diáktalálkozó. Ebbe az alapötletbe mondjuk a 16-26 korosztály tartozott. Aztán észrevettük, hogy vannak 16-nál jóval fiatalabbak és 26-nál jóval idősebbek is. Az átlagéletkor kb. 20-21 év, ami azt mutatja, hogy az egyetemistákat nagyon meg lehet szólítani. Na, most szeretnénk idővel ezt a korcsoportot kibővíteni, mert, ahogy telik az idő, aki volt már VIBE-on elkezd felnőni és nem föltétlenül ugyanazokat a zenéket szereti, hallgatja, és akkor szeretnénk behozni nekik is valami olyat, ami megszólítja őket. Nyilván szeretnénk megtartani az eredeti célközönséget is, a középsulisokat és egyetemistákat, de közben bővíteni is. Ez tegnap nagyon látszott például a Tankcsapda koncerten, érződött, hogy picit megváltozott a korosztály, és mégis a 10 éves és az 50 éves is ugyanúgy bulizott.


Hallottam arról is, hogy bővül picit a fesztivál és Sepsiszentgyörgyön megrendezitek a Tabakó fesztivált is.

Gyakorlatilag nem a VIBE bővül, csak létrejön egy újabb rendezvény, aminek nem lesz föltétlenül köze a VIBE-hoz. Inkább partnerségről van szó, társszervezőként vagyunk jelen, főleg a zenei és kommunikációs részben segítünk. Azért is hirdettük itt is.  Egyébként rendkívül jó helyszínen lesz, ott nincsen strand, de van egy régi, nagy dohánygyár, ami szerintem nagyon jó fesztivál helyszín. Úgyhogy mindenkinek ajánlom, hogy mondjuk, ha a VIBE-on kezdte a fesztiválszezont, a Tabakón fejezze be szeptember 1-3 között.


Nagyon érdekes, hogy minden szervezési pontnak megvan a pontos célja. Például, hogy régen a színpadok meg a buli sátrak is egy-egy színről lettek elnevezve. Honnan jöttek ezek?

Mikor kezdtük a VIBE kommunikációját, kerestünk egy jelzőt a fesztiválra és onnan jött, hogy a VIBE a legszínesebb fesztivál és mindig ezt használtuk. Onnan jöttek a színes nevek, mint Blue Arena, Magenta, Black Box. Az idén ez változott, mivel partnerekkel dolgozunk innen jött a Mol Mainstage vagy a Dokk, aminek a neve nem, de az arculata a partnerhez tartozik. Ez viszont nem zárja ki, hogy jövőben újra szín-megnevezések legyenek, mivel gyakran még most is így emlegetik az emberek.


Egy utolsó kérdésem lenne még hozzád. Számodra mi az igazi VIBE élmény, mi a legpozitívabb emléked?

Egy dolgot ki tudok emelni. Vezetek egy 25 fős kommunikációs csapatot, fotósok, videósok. Ez a csapat így a 4 nap végére általában nagyon összeforr, és úgy általában vasárnap éjszaka, amikor már lejárnak a programok, tartunk egy óriási nagy bulit, csak mi. Az mindig nagyon-nagyon jó volt az eddigi években is. Ha visszagondolok a VIBE-okra, ez volt a legjobb.

 

A magam és a fesztiválozók nevében is elmondhatom, hogy az idei VIBE legendásra sikeredett. Köszönjük a szervezőknek, a partnereknek, az előadóknak és mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez létre jöhessen.


Képek forrása: VIBE Fesztivál Facebook oldal

Kristály Eszter

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments