"Akkordokból és ritmusokból is meg tudjuk érteni egymást" - interjú a Szintaxissal

A VIBE Fesztivál 2022-es kiadásában egyaránt helyet kapnak külföldi és hazai előadók, az esemény második napján helyi fellépőkkel, a marosvásárhelyi Szintaxis zenekarral beszélgettünk. Az együttes frontemberei, Bíró Hunor és Marton Zoltán meséltek nekünk arról a rengeteg munkáról, ami a Szintaxis név mögött áll, valamint arról, hogy milyen érzés otthon, a barátok és ismerősök előtt színpadra állni.




Az lenne az első kérdésünk felétek, hogy miért pont Szintaxis az együttes neve?

Általában a zenekaroknál a tartalom tölti be a nevet. Tehát egy idő után mindegy, hogy mi a neved. Lehet az, akár zöld fű is, vagy mascotte papír (nevet), hogyha jó, amit játszol, vagy hogyha van egy karaktered, akkor az egy jó név lesz. És, hogy miért Szintaxis? Igazából, mikor elkezdtük ezt a folyamatot együtt Zolival, akkor licisek voltunk, és akadt olyan tantárgy is, amiben benne volt ez, meg ugye a magyar nyelvtannal is összekapcsolódik, végül is a mondattal. A mondaton belül a szavak kapcsolatát jelenti és arra gondoltunk, hogy a kapcsolatokat ragadjuk ki: a kapcsolatok egymás között a zenével, a közönséggel.


Tehát akkor a banda megalakulása visszavezethető egészen a líceumig?

Igen, a líceum vége fele volt egy előző zenekarunk és akkor megfogalmazódott bennünk, hogy ezt mi szeretnénk tovább is folytatni ebben a felállásban. Igaz, történt pár tagváltás, részben azért is, mert szinte mind felköltöztünk Marosvásárhelyről Kolozsvárra. Az egyetem megkezdése után, az első évet szinte csak gyakorlással töltöttük, mondhatni próbateremben, ami igazából Zoli konyháját jelentette (nevetnek). Nagyjából másfél évet éltünk Kolozsváron, amíg jött a koronavírus.


Milyen hatással volt az együttesre a vírus, hiszen mire kezdett volna beindulni a banda, jött is hirtelen egy hatalmas szünet.

Az történt, hogy egy röpke fél évet tudtunk jóformán tevékenykedni, aztán mire jött volna a 2020-as nyár, minden félbeszakadt. Természetesen adódtak ilyen nagy zárójelek, hogy akkor most mi is lesz, hogyan tovább. Mi szeretjük ezt amit csinálunk, meg a visszajelzések is nagyon jók voltak már az elején is, de jött a Covid és zenekaron belül is mindenkiben felmerültek kétségek. Hosszas gondolkodás után mindenkiben feltevődött a kérdés, hogy vajon megéri-e ezt egyáltalán csinálni, meddig érdemes ezt így folytatni? Egy tagunk sajnos kilépett, ekkor érkezett meg a zenekarba Kusztos Dávid, történtek hangszercserék és megalakult a mostani felállás. És ez most jó.


Hogy működik a közös munka? Hogy áll össze például egy dal?

Hát ez igazából szinte mindig változó, mindegyik dalunk más módon állt össze. Például Zoli az utóbbi időben rengeteg ötlettel jött elő, a készülő nagylemezünkre, amelyre már írjuk a dalokat. Aztán meg a próbateremben is mindenki hozzáteszi a maga részét és így születik meg egy dal. Tulajdonképpen egymás producerei vagyunk, ha lehet így fogalmazni. Nagyon fontos hozzátenni, hogy a tagok között kialakult már egy olyan szintű kémia, hogy szavak nélkül, már a hang akkordokból és ritmusokból is meg tudjuk érteni egymást.


Milyen érzés az, hogy most hazai területen, a saját városotokban tudtok fellépni, egy nagyobb fesztivál keretein belül?

Mindig szeretünk itt Marosvásárhelyen játszani, hiszen mindenkit sok emlék köt ide és ugye rengeteg az ismerős is. Őszintén szólva picit féltünk a programváltozás miatt a koncert előtt, hogy ebben az órában (a zenekar a tervezett 18 órai nagyszínpados koncert helyett éjjel egykor kezdett egy másik helyszínen – szerk.) már inkább buliznak a fiatalok az Arénában, és hihetetlenül jó volt látni, hogy mennyien vártak minket, úgy régi, mint új arcok is. A koncert után olyan 20 perccel, felmentem a színpadra a poharam után és még mindig voltak, akik ott álltak és tapsoltak, még egy dalt kértek, nagyon aranyosak voltak. Ezek azok a visszajelzések, amiből rájövünk, hogy tényleg érdemes ezt csinálni, mert még fél évvel ezelőtt sem gondoltuk volna, hogy ennyi ember lesz kíváncsi arra amit csinálunk.


Van valami különbség aközött, hogyan fogadnak titeket itthon, vagy például Kolozsváron, esetleg külföldön?

Természetesen, mindig van különbség, hiszen mindenhol mások a szokások. Nyilván, itthon Vásásrhelyen más, hiszen nagyon sok a barát, ha már 10 ismerős is a közönségben elkezd bulizni, az dinamizálja úgy a többieket, mint minket is. Vagy ott van Kolozsvár, ami egy nagyon vagány város, hiszen egyetemi város, rengeteg eseménnyel és fiatallal. Valahányszor koncerteztünk ott, eddig mindig teltház volt, ami szinte hihetetlen. De egyébként van különbség Erdély és Magyarország között is, hiszen ott sokkal gyakrabban vannak koncertek, ezért az emberek nyitottabbak, segítik az új zenekarokat is elhelyezni, hogy jó hangulat legyen, könnyen fel tudjanak zárkózni. De szerencsére itthon is egyre inkább javulni látszik a helyzet, gyakrabban vannak koncertek, fesztiválok, rendezvények.


A jövőre nézve milyen céljaitok, terveitek vannak?

Először is, mint említettük, folyamatban van a nagylemez, amit ősz végére mindenképp szeretnénk kiadni. Emellett, elárulnánk még egy kis titkot is: készülünk egy úgymond „live session”-nel amit a napokban tervezünk újragondolni. A lényege az lenne az egésznek, hogy egy picit megkoreografált környezetben előadjuk azokat a dalokat, amiket most nyáron tervezünk játszani. Úgy gondoljuk, hogy fontos, hogy ne csak egy YouTube videoklippes változatot tudjon nézni a közönség, hanem legyen meg az a majdnem koncert élmény is. Ezen szeretnénk most dolgozni még, remélhetőleg nyár közepéig meg is lesz.


Még egy utolsó kérdésünk lenne: mit üzennétek a Vibe-olóknak?

IGEN! (felkiállt, majd nevetnek) Csak azt tudjuk üzenni hogy jó Vibe-on legyenek (ismét felnevetnek) De tényleg ez nagyon fontos és igazából döntés kérdése hogy vannak hullámok, mi pedig épp melyikre „vájbolunk”.




Nagyon jó hangulatú beszélgetést tudhatunk magunk mögött. Mint láthattátok, a fiúk egymás szavába vágva, teljesen egybeolvadó mondatokban válaszoltak a kérdésekre, amiket olyan hangos nevetések kísértek, hogy a backstage-ben levő többi előadó is hozzánk társult. Dzsúdló és a Brains zenekar dobosa, Ádám Donát őszinte elismerését fejezte ki a fiúk felé, elmondása szerint élvezte a koncert minden percét. Mi is gratulálni szeretnénk a Szintaxis zenekarnak, felejthetetlen élmény volt.


Képek: VIBE Fesztivál Facebook és Szintaxis

Takács Kriszta és Varga Krisztina

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments