„A zene számunkra önkifejezés, amely által kapcsolódhatunk” - interjú a Lunda zenekarral

A Lunda zenekar 2021 februárjában alakult. Imecs Anita, Drozdik Sándor, Bognár Levente, Nagy Gergely, és Popovics Mátyás alapították és az óta is töretlen az összhang közöttünk. A VIBE fesztivál nagyszínpadán is láthattuk őket, ahol egy rövid beszélgetés keretein belül pedig megosztották velünk történetüket, céljaikat. Anita Gyergyószárhegyről származik,  tanulmányait Magyarországon folytatja, ott ismerkedett meg a srácokkal, akikkel megalapították a ma már nem ismeretlen Lunda zenekart. Azóta fokozatosan haladnak előre.




A zenekar nevének is különleges eredete van. Saját elmondásuk szerint a nevet a zenekar arculata szerint választották ki. A Lunda ugyanis egy madár, ami úszni is és repülni is tud. Ez jellemzi a zenekart is, hiszen dalaikat több féle műfajt ötvözve írják.


„Valami olyat szerettünk volna, ami egyszerű, és tükrözi azt, amit igazából mi szeretnénk elérni a zenében, azt, hogy minél több embert elérjünk, minél több fajta emberhez eljussunk, és ne az legyen, hogy csak kimondottan bizonyos embereknek szóljunk, hanem több mindenkit meg tudjunk fogni. És kicsit átfogja ez a név azt, hogy több mindennel kontaktban áll a zenekar és a név is. Próbálunk arra összpontosítani, hogy minden dalunkba bele tűzdeljünk egy kis színt, hiszen mind az öten többféle irányból jöttünk, mindenki más stílusú zenét hallgat.”

 

A dalszövegek nagy részét Anita írja azonban a zeneszerzésben mindenki részt vesz, így hangolják össze a különböző stílusokat. Az egyik legújabb számuk például kicsit blues-osabb hangzású, de az alap irány a pop. A célközönség egyértelműen a tizen-, huszonéves korosztály, és ezt figyelembe véve alakítják a zenekar teljes arculatát és igyekeznek lépést tartani a trendekkel. A hangszeres zenére esküsznek, azonban mostanában igyekeznek az elektronikus stílust is bevinni.




A zenekar tagjai kérdésemre azt is elmondták, hogy hogyan állnak az ismeretség és a hírnév kérdésköréhez.


„Nekem a zene az igazából önkifejezés. Talán nem is a zene a legfontosabb, hanem maga az önkifejezés, ami ezzel meg tud valósulni. Nyilván jó a hírnév is, meg minden, de azt érzem, hogy ezzel tudok megnyilvánulni. Ha nem ezt csinálom, akkor nem tudok megvalósulni. Lehet, nyilván vannak zenekarok, akik hírnévre törekednek, de azért zenélünk, hogy kifejezzük magunkat, és ez a legfontosabb” – mondta Anita.

 

Levi hozzátette, a hírnév nekik olyan szempontból számít, hogy azt érzik, hogy amit csinálnak értékes, és ez által mások is éreznek úgy, ahogy ők.


„A zene pont egy olyan érzésekről szóló dolog, ami azért van, hogy valamit átadjunk a közönségnek, a közönséggel együtt érezzük azt, ami a dalban van. Én mindig, amikor írok valami dalt, akkor úgy próbálom ezt az egészet, hogy elképzelem az érzést, és utána a harmóniákat is úgy játszom, hogy milyen érzést váltanak ki belőlem. Ebből a szempontból tök fontos szerintem az, hogy a közönség is kapjon tőlük egy visszaigazolást, hogy hú, igen, ez” – fejtette ki a gitáros.

 

Megtudhattam azt is, hogy nagyon szeretnek Erdélybe jönni, mivel érzik az emberek háláját amit a zene iránt táplálnak, valamint mert érzik a kapcsolatot a zenekar és a közönség között.


Amikor hosszútávú céljaikról is kérdeztem a zenekar tagjait, Anita nevetve annyit válaszolt, Aréna koncert. Viszont ezen felül szeretnék technikailag is fejleszteni a zenéjüket, valamint szeretnének egy stabil közönséget kialakítani, és minél több emberhez eljutni. Elárulták azt is hogy a digitális platformokon is bővíteni szeretnék a repertoárt, és készülőben van egy új album is, szóval minden kedves olvasónak ajánlom hogy időnként csekkolja a Lunda facebook és YouTube platformját is, hiszen rövidesen érkeznek a jobbnál jobb új dalok amiket mindenképpen érdemes meghallgatni.


Az interjú során megtapasztalhattam öt feltörekvő zenész igazán példás hozzáállását a zenéhez. Igazán pozitív élmény volt hiszen amellett hogy a srácok szuper jófejek remek előadók és zenészek is egyben.


Nyitókép: Lunda zenekar Facebook oldal

Kristály Eszter

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments