Nagy a CFR állatkertje

Mondhatni köztudott – eddigi állambácsinknak és nem létező kormányunknak hála –, hogy nincs is zökkenőmentesebb és izgalmasabb élmény, mint hazautazni vonattal közkedvelt állami ünnepünkkor. Ugyanis együtt ujjongani a családunkkal szeretett országunkért és az itt történő kaotikus helyzetekért felemelő érzés. Mint egyetemista, és mint ünnepelni vágyó román állampolgár kötelességemnek érzem, hogy kihasználjam az országunk adta luxuslehetőségeket, ezért mit sem sejtve olyan jegyet vásárlok – az egyébként innovatív és mindenképp szükségszerű CFR applikáción –, amelyen természetesen nem létező ülőhely szerepel, és még a szerelvény, amellyel hazautazhatok sem létező.



Igazán mázlistának tartom magam, hogy a helyhiány ellenére pont abba a vagonba kaptam állóhelyet – egyébként a furcsábbnál furcsább levegőáramlatokat sugárzó illemhellyel szemben – ahol nemhogy ülőhely nem volt, de még levegőt venni is csak egymás szájából tudtunk. Némi megálló után idősödő úr ül fel a vonatra, és – mit sem figyelve az álló tömegre – erőszakosan végigsiet a vagonon, így pusztítva el sáros lépteivel a földön heverő pár kabátot, sapkát, sálat, egy épp a pillanat hevében földre hulló uzsonnát és azt a rengeteg cipőt, aki éppen utat próbál engedni neki.


De nem vagyunk rosszindulatúak, nem megkergült csorda módjára keressük az üres helyet, és nem állítjuk fel szerencsésebb társainkat. Nem, mi nem ilyenek vagyunk. Ám nálunk idősebb honfitársaink képtelenek méltóságteljesen szólni a fiatalabb generáció mintapéldányaihoz, mert ugye ez fordított esetben nemhogy elvárás, egyenesen szabály. Merthogy a korral tudás jár, a szemek alatti ráncok nem hazudnak, és a trágárabbnál trágárabb szavak, úgy visszhangoznak az emberrel színültig töltött vagonban, mintha az teljesen üres lenne. Félreértés ne essék, nevezhetném öregúrnak, az idősekkel szembeni tiszteletem jeléül, de ha valaki visszautasítja kedvességem, és idézem: ,,mindjárt hazáig repít a lepratelepre, ahonnan jöttem”, talán csak arcátlan vénembernek tudom titulálni. Hisz ő tudja, mi a rend ezen a vonaton, amin 11 éve ingázik. Neki joga van leülni, mert a kaller jó barátja, hiszen voltak idők mikor ezt a kócerájt – ami egyébként az állam tulajdonában áll – ő maga hordozta a tenyerén, és kisujjával mozgatta a sok „nyomorultat” – aki itt utazik – marionettként.


Mert ,,kicsibarátom”, nagy az Isten állatkertje, de ne tévesszenek meg az évek és a kor, mert ahogy a CFR-t lehet vasparipának nevezni, úgy az embert is beszélő majomnak.


Nyitókép forrása: Pinterest - Joey Yu

Beke Bőjte Anna

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments