POKET zsebkönyvek: hogyan hordd az irodalmat a zsebedben

Huszonhat címmel, huszonkét automata elhelyezésével Magyarország szerte és határon túli ismeretséggel is büszkélkedhet a POKET csapata.





A POKET Zsebkönyvek április 11-én ünnepli a második születésnapját, a magyar költészet napján. Anno, 2018-ban robbantak be a köztudatba a POKET automaták, amelyekben különböző stílusú prózai- és verseskötetek is helyet kaptak. Ahogy a nevük is jelzi, zsebkönyvek, ami abban merül ki, hogy kisebb méretűek az átlagos könyveknél, ezért bárhol elférnek és könnyen magukkal vihetik az olvasók, akár a zsebükben is.

Maga az ötlet megálmodója Vecsei H. Miklós volt, aki a Sztalker csoport keretein belül indította el a projektet. Eleinte hét automatát helyeztek el Budapest különböző pontjaira, amely mára több mint háromszorosára bővült Magyarország területén.

Minden egyes könyvet, ami helyet kap ezekben az automatákban egy nagykövet „fogadta örökbe”. Ők akár színészek, énekesek, zeneszerzők, orvosok, riporterek, de valamilyen módon közel kerültek az adott műhöz és egy meghatározó helyet foglal el a szívükben. Emellett beszélgetéseken is részt vehetnek az olvasók, ahol a nagykövet bővebben kifejti gondolatait, élményeit és érzelmeit az adott pokettel kapcsolatban. A címek folyamatosan bővülnek, boldoggá téve minden egyes rajongót.

Mivel sok kérdés merül fel nap mint nap az olvasókban, ezért megkerestük a POKET csapatát. Kérdéseinkre Horváth Panna, kommunikációs vezető, adott választ. Többek között szó került Erdély jövőjéről is az automatákat illetően, az újabbnál újabb címekről és eredeti céljaikról.

Teljesültek az iniciálisan kitűzött céljaik? Szamítottak ekkora sikerre?

Reménykedtünk abban, hogy olyan értékrést találtunk, ami eljut a fiatalokig, és olyan közösségi céllá válik, amilyenné válni kezd. Örülünk, hogy már nem csak Budapesten, hanem egyre több vidéki városban van #poketközösség.

Melyek a jövőbeli terveik? Ha nem túl titkos elárulnák azt is, hogy melyek lesznek a következő POKET címek?

Szeretnénk minél több kortárs címet kiadni, elindult az ifjúsági sorozatunk. Nagyon nagy meglepetésekkel készülünk a 2020-as évre, pontos címeket nem mondhatok, de nagyon változatos lesz a sorozat.

Van bármilyen terv vagy esetleg remény Erdélyt illetően? Lenne esély hogy itt is legyenek automaták?

Borzasztóan szeretnénk, egyelőre nem tudjuk megoldani. Ha automata nem is, mi mindenképpen szeretnénk körbemenni Erdélyben és eljuttatni a poket könyveken túl, a közösségi erőt is.

Szeretnénk megköszönni a POKET szerkesztőségének, hogy időt szántak kérdéseink megválaszolására és beengedtek kicsit az ők világukba. További sok sikert kívánunk nekik a jövőbeli terveikhez és türelmetlenül várjuk az új címeket. Addig is olvassatok sok poketet!

Poka Kriszta


Nyitókép: Nagy Andrea

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments