Ki felelős azért, hogy az egyén hogyan jut el az anyagi biztonság bizonyos formáiba? – XIII. Kommunikációs Napok

Mindannyiunk számára aktuális lehet az a rengeteg kérdés és probléma, mely a pénz és az ebből adódó gazdagság és szegénység téma körül forog. Hiszen az, hogy kinek mennyi keresete van mindig is tabutéma volt. Idén a XIII. Kommunikációs Napok alkalmából, dr. Keszeg Anna tartott bemutatót, melyben a gazdag kisebbségek és a szegény tömegek megnyilvánulásairól beszélt a populista sorozatokban.




Dr. Keszeg Anna szerint az embereknek a tabu szó hallatán elsősorban a szexualitás, illetve a privát szféra bizonyos dolgai jutnak eszébe. Azonban vannak olyan témák, amelyek mégis tabunak számítanak és megértek, arra, hogy beszéljünk róluk, mégsem kerül sor rájuk. Mint már említettem napjaink kulcskérdése és egyben legsikeresebb sorozataink motívuma is a pénz, a pénzhez jutás, valamint a gazdaság.


Az előadáson szó esett arról is, hogy mi az a tanács, amit magyarként a kultúránktól kapunk. Mi az, ami elindít a gazdagság fele vezető úton. Ez látszik az előadás címéhez kifordított közmondáson is: „Korán keltem, hol van az arany?” Mint említette, tulajdonképpen a hagyományok, tanítások, melyeket kulturálisan hozunk, azt mutatják, hogy a pénzért meg kell dolgozni, szorgalmasnak kell lenni. Erre épülnek kedvelt kortárs televíziós műsoraink is, kiindulva a szegénység bemutatásából.


Első megállóként Keszeg Anna a 90-es évekbe kalauzol minket, a nők egy közkedvelt sorozatán keresztül, amely nem más, mint a Szex és New York. A sorozat remekül ábrázolja, hogy igenis lehetséges egyedülálló nőként nagyon magas szintű, gazdasági minőségű életet élni. Maga a sorozat rátér egy nagyon fontos kérdésre a szegénység és a gazdagság kapcsán, amely az osztályok nélküli társadalom, valamint az osztályok képviselete.


A populista sorozatok alapösszetevője a többségi szemponttal egyesülni. Tehát a cselekmény részeként megjelenik a tömeg, aki valamilyen elitellenes akció révén szerzi meg jussát, akárcsak a sokak számára ismert sorozatban, a Nagy Pénzrablásban, illetve aki felvállalja a tömeg akaratát és egyedül áll ki az elit ellen, a francia Lupin nevű sorozat.


Tanulságként megjegyzendő, hogy a pénz mindenki életében ott van, a mindennapok kérdéseként. Azonban egyénenként saját magunk vagyunk felelősek, hogy ki hogyan és mennyire jut el az anyagi biztonság egyes formáiba. Hiszen, ha valaki valamit el akar érni, nincsenek korlátok, ugyanis akkor tudja megtenni, ha igazán akarja.


 Beke Bőjte Anna

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments