Győzteseket avattak az V. Legszebb Erdélyi Magyar Dalon (I. rész)









Az egész napos koncertsorozat után kiderült, hogy 2019-ben melyik zenekar viheti haza a Legszebb Erdélyi Magyar Dalnak járó trófeát a 25 év alatti kategóriában.  

Szombaton szervezték meg a Bulgakov Kávéházban az V. Legszebb Erdélyi Magyar Dal döntőjét és gálaestjét. A szervezők néhány héttel ezelőtt hozták nyilvánosságra a szakmai zsűri által összeállított döntősök listáját. A 25 év alatti kategória erős mezőnyére való tekintettel a zsűri úgy döntött, hogy a 25 év fölötti kategóriában már a döntő előtt nyertest hirdet.

A fennmaradó két döntős helyet pedig átadták a 25 év alatti versenyzőknek. Így az első helyet a 25 év fölötti kategóriában a Térerő Felhőnjárok című dala nyerte. A szakmai zsűri tagja volt André Ferenc slammer, költő, Gábora-Máté Éva hegedűs, gitáros, énekes, Nicuța Alin, a 4S Street zenekar frontembere és Pap Tibor, a Peron Music Alapítvány elnöke.


A dalverseny döntőjében tehát Imecs Anita, a KentaurSoul, Rafters, Szintaxis és a Teddy Queen csaphatott össze a Legszebb Erdélyi Magyar Dal címért. Délután négy órától minden zenekar előadhatta legkedvesebb dalait a közönség és a zsűri számára.

Imecs Anita kezdte a koncertek sorozatát. Elsőként legújabb szerzeményét, a Teszek rá című dalát adta elő egy ukulele kellemes kíséretében, majd versenydalával, a Tépjük széttel folytatta. A zsűri véleménye egybehangzóan pozitív volt az előadott dalokat illetően, és nem hagyták dicséret nélkül az énekesnő hangi adottságait sem.


Anitát követve a KentaurSoul próbálta meggyőzni a zsűrit Magáncella című dalával, amellyel a fiúk elmondása szerint az önszabotázsra szerették volna felhívni az emberek figyelmét. Egyéb saját szerzemények mellett a fiúk különböző feldolgozásokkal is meglepték a közönséget, így fokozva tovább a jó hangulatot. A zsűri összességében nagyon elégedett volt.
Nicuța Alin külön kiemelte a zenekar énekesének, Jánosi Tamás Róbertnek az egyedi hangterjedelmét.


Egy rövid szünet után a Rafters állt a zsűri és közönség elé. Rossz felhők című versenydaluk mellett ők is hoztak még egyéb saját szerzeményeket. A zsűri szerint a zenekar jó úton halad, hogy megtalálja a saját stílusát, de nem szabad elfelejteniük, hogy kik ők, és mit szeretnének képviselni, mert ettől válhatnak igazán egyedivé.


A koncertek sorát a Szintaxis zárta Közeleg feléd című versenydalukkal, de emellett ők is hoztak még saját szerzeményeket. A zsűri megjegyezte, hogy a tavalyihoz képest hatalmas fejlődésről tanúskodik az idei versenydaluk. Pap Tibor a zenekar énekesének, Bíró Hunornak a hangbeli fejlődését, míg dobosuknak az elvetemült szenvedélyét emelte ki.

André Ferenc szerint a zenekar nagyon jól kommunikált a közönséggel, összhangban voltak úgy egymással, mint a közönséggel, egyszóval színvonalas előadást nyújtottak.

A Teddy Queen személyes okok miatt sajnos nem tudott megjelenni a versenyen, viszont a zsűri az ő dalukról is ejtett néhány szót. Pap Tibor szerint a Nem szól rám senki című versenydaluk egy szerethető és hallgatható nyári sláger. Az egyetlen negatívum, amit említett az a produceri hatás nehezményezése volt, amely szerinte kissé elhomályosítja a kezdetben megismert egyediségét a zenekar stílusának. 


A koncertek lejárta után a zsűri visszavonult eldönteni, hogy idén ki vihesse haza a Legszebb Erdélyi Magyar Dalnak járó trófeát a 25 év alatti kategóriában. Az eredményeket az este nyolc órától kezdődő díjkiosztón jelentették be: ötödik helyezett lett a Teddy Queen Nem szól rám senki című dala, a negyedik helyre pedig Imecs Anita és a Tépjük szét került.

Nyereménye egy szakmai látogatás a budapesti Golden Record stúdióba. Anita lett emellett a verseny különdíjasa is, így ő vihette haza a HANOSZ (Hangszeresek Országos Szövetsége) Újfalusi Gábor díját kiemelkedő zenei tehetségéért.

A dobogó harmadik fokára a Rafters léphetett fel a Rossz felhők című dallal, a díjuk pedig egy szakmai találkozó Keresztes Ildikóval és zenekarával, valamint lehetőségük nyílik ellátogatni a Kőbányai Zenei Stúdióba, ahol szakemberek látják majd el őket zenei tanácsaikkal.

Második helyezést ért el a KentaurSoul Magáncella című száma, a fiúk pedig lehetőséget kaptak arra, hogy az EDDA előzenekaraként léphessenek majd fel. A dobogó legfelsőbb fokára a Szintaxis és a Közeleg feléd állt. A zenekar így egyenes ágon jutott be az Öröm a zene című tehetségkutató magyarországi döntőjébe. 

Gratulálunk minden résztvevőnek, és külön gratuláció a díjazott zenekaroknak!


Birtalan Albert

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments