Új és régi, profi és amatőr magyar filmek - Filmtettfeszt 2022

Az elmúlt hét Erdélyszerte a Filmtettfesztről szólt. A magyar filmeket bemutató rendezvénysorozat régi klasszikusokat, a közelmúlt nagyköltségvetésű alkotásait és kezdő filmesek rövid műveit is felvonultatta.




A 22. erdélyi magyar filmszemle szombati napján a korábbi évekhez hasonlóan díjazták az elmúlt év új felfedezettjeit. A Filmgalopp fiatal, erdélyi magyar alkotóknak járó díjak közül a közönségszavazás nyertese Mikola Csengele Finding Zoé című rövidfilmje lett, illetve különdíjat kapott László Barna Freedom Ridere és Sós Timothy Suborbitalja is. A Filmgalopp szakmai zsűrijének díján idén két alkotás is osztozott: Nagy Márton Így gyújtottam fel a barátnőmet a harmadik randinkon és Farkas Ágnes Anna Játsszuk tovább című filmje is megkapták az elismerést és az egymillió forint értékű fődíjat a Nemzeti Filmintézet felajánlásából.


A fiatal alkotók mellett a Fám Erika-díjat is kiosztották a Filmtett Erdélyi Filmes Portál kiválasztott munkatársának, illetve az erdélyi filmes szakembereknek járó Sárga Csikó Díjat is itt adták át. Előbbit Váró Kata Anna, debreceni film- és színházkritikus, egyetemi tanár kapta, utóbbit Hatházi András, aki az erdélyi filmes és színházi élet sokszínű alkotója.


A díjazott filmek rendezői: László Barna, Mikola Csengele, Farkas Ágnes Anna, Nagy Márton, Sós Timothy


A Filmtettfeszten a közelmúltat meghatározó magyar filmeken kívül régi klasszikusokat is nézhetett a közönség. Ilyen volt többek között Rózsa János 1976-os Pókfoci című alkotása, amelynek cselekménye egy gyenge színvonalú szakközépiskolában játszódik.


 A Victoria moziban levetített filmszatíra nyíltan rámutat az akkori oktatási rendszer hibáira és abszurditására. Maga a cím is erről árulkodik, a pókfoci ugyanis olyan sportág, aminek a világon semmi értelme nincs, a gyerekek földön ülve rugdosódnak összevissza, az igazgatóság mégis úgy tesz, mintha a tornatanár nagyszerű találmányt hozott volna létre. Még fontosabb jelkép a kitalált pofon, amelynek célja csupán a rossz körülményekről való figyelemelterelés, mégis ki akarják rúgni miatta az iskola egyetlen olyan tanárát, aki jó eredményeket tud felmutatni.


A vetítés után szervezett közönségtalálkozón Rózsa János rendező és felesége, a film egyik fontos szerepét játszó Halász Judit elmondták, sokak számára az is meglepetés volt, hogy a nyílt társadalom-és rendszerkritikát megfogalmazó alkotás egyáltalán megjelenhetett készítésének idején. Rózsa szerint a kritika egy része napjaink társadalmára is ugyanúgy érvényes, mint az akkorira, ebből a szempontból nem változtak a dolgok az elmúlt közel 50 évben. Halász Judit karaktere egyébként az egyik legszerethetőbb karakter a filmben, aki mindig elnyeri „méltó” büntetésért, hogyha ki mer állni az igazság mellett.


A Pókfoci plakátja - Forrás: Filmtettfeszt.ro


A filmfesztiválon belül zajlott a Janovics Jenő 150 Emlékkonferencia is, a Filmtett és a BBTE Magyar Film és Médiaintézet társszervezésében. A konferencia két napján tizenöt neves szakember mutatta be Janovics Jenő életének, munkásságának egy-egy szegmensét.


Janovics Jenőnek kiemelkedő szerepe volt a romániai magyar filmgyártás történetében: ő a kolozsvári magyar némafilmgyártás elindítója, továbbá színházigazgatóként, rendezőként, sőt, színészként is tevékenykedett. Ráduly György, a Magyar Nemzeti Filmarchívum igazgatója rávilágított, jelenleg amerikai tulajdonosok kezében van egy film, amelyben Janovics Jenő mozgóképen látható filmje színészeként. Jelenleg a tárgyalási folyamatok zajlanak, hogy a Filmarchívum tulajdonába kerüljön a felvétel. Később Tompa Andrea író, egyetemi docens egy, a színházi és filmes szakembernek tulajdonított naplóról számolt be, a Volt egyszer egy napló. (Volt?) – Janovics naplójának lehetséges története című előadásában.

Janovics Jenő színházi és filmes szakember - Forrás: Filmtettfeszt.ro


Az emlékkonferencia további programjai mellett a héten a nézők összesen 19 városban vehettek részt filmvetítéseken és közönségtalálkozókon. A fentiekben csak azokról a programokról számoltunk be, amelyeken részt vettünk (vagy legalább tervben voltak, mert a díjátadót sikerült lekésni, ezért csak az eredményeket közöltük). A fesztivál szervezői jövőre is várnak mindenkit, akit érdekelnek az erdélyi és magyarországi filmesek munkái.


Képek: Radu Norbert

Nagy Andrea, Gebe Zoltán, Mihálykó Tihamér

 

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments