Lehet valami még ennél is Stranger Thingsesebb?

A Stranger Things új méreteket öltve, bemutatva magát a nagyérdeműnek a világ minden pontján, új évaddal örvendeztette a rajongókat. Bár az első három évadra sem volt jellemző a megjelenést követő médiacsend, a várva várt negyedik évadot, sem a fordulatos cselekményszálakkal zsonglőrködő forgatókönyv írók, sem a különféle reklámokkal népszerűsítő Netflix nem aprózta el. Vigyázz! A most következő ajánló SPOILERES lesz.


Az új évadot Kolozsváron is különlegességekkel hirdették, a Horea úti buszmegállón például ezek a plakátok jelezték a közelgő premiert. - Fotó: Beke Bőjte Anna


Az új évad monumentalitását, mint ahogy azt a Netflix hivatalos közösségi média oldalain is közvetítették, a világ különböző pontjain élő emberek tömegei képezték, akik parkokban, köztereken, utakon várakoztak, hogy az évad előzeteséből jól ismert ingás falióra elüsse az éjfélt. Az évad első felének közlését követő pillanatokban eltérő kultúrájú, nemzetiségű, valamint vallású rajongók Lengyelországban, Ausztráliában, Olaszországban, Spanyolországban, Egyesült Királyságban, Németországban, Szaúd-Arábiában, Svédországban, New Yorkban és számos más területen- különböző vetítések es performanszok részesei lehettek.


A 2019 óta várt új évadot nem csak a hirtelen jött világjárvány nehezítette meg a rajongók számára, hanem a harmadik évad befejezése is, számos nem várt fordulattal. Emlékszik még valaki mi is történt? Hogy eszünkbe jusson, az első évad Eleven (Millie Bobby Brown) megvédéséről és Will Byers (Noah Schnapp) megkereséséről szólt, míg a másodikban főszerepet kap a szereplők önismerete, valamint visszatalálása régi önmagukhoz. A harmadik évad cselekményének legtipikusabb helyszíne a Starcourt Pláza, ahol a szuperképességével felruházott Eleven legyőzi a szörnyet, akinek a Mind Flyer nevet adták élharcosaink. Szuperképességekkel megáldott főhősünk, mégis sokszor inkább a háttérben tevékenykedik, melyet a forgatókönyvírók, a Duffer-testvérek előrelátóan megálmodtak, hiszen így nagy jelentőséget kap a gyerekbanda többi tagja is: Mike Wheeler (Finn Wolfhard), aki a kezdetek óta vonzódik főhősünkhöz, Dustin Henderson (Gaten Matarrazzo), aki ötleteivel húzza ki a csapatot a bajból, Max Mayfield (Sadie Sink), aki mind közül a legbátrabb, Will Byers, aki saját bőrén keresztül érzi a szörny közeledtét, valamint Lucas Sinclair (Caleb McLaughlin), aki az ,,én megmondtam “ típusú karakter védjegyeivel van felruházva, de végül mindig beismeri, hogy a többieknek van igaza.


Végül is sikerül legyőzniük a szörnyet, kisebb-nagyobb veszteségek árán, hiszen Eleven elveszíti szuperképességét, Max bátyja a szörny áldozata lesz, valamint a Hawkinsból való elköltözés hatására kettészakad a gyerekbanda. A költözést a rajongók által kedvelt apa szerepet játszó rendőrfőnök, Hopper (David Harbour) halála indítja be. Legalábbis ezt hittük eddig…


A reklámozásból a TIFF helyszínei is kivették a részüket: a bérelhető biciklik és azok parkolója is a sorozat logóját öltötték magukra. - Fotó: Beke Bőjte Anna


Az új évad első előzetese a 2020. február 14-ei debütálása után már önmagában kivárhatatlanná tette, hogy újra láthassuk a Stranger Things sztárjait, hát még annak megdöbbentő fordulatai.


Három év tűkön ülés után, azonban nem lehet panaszunk az új évadra, hiszen a misztikus sorozat eddigi legösszetettebb cselekményszálát láthatjuk melyben alapos megfigyeléssel számos visszautalást, valamint összefüggést lelhetünk fel az előző évadokkal. Az írók zsenialitását bizonyítja, hogy a gyereksztárok tinédzserré cseperedésével egyre több szereplőt vonultatnak fel a változatos helyszínek sokaságán. Ahogy a karakterek fizikailag egyre inkább kezdenek fiatal felnőtt formát ölteni, úgy érzelmi és lelki világuk is közelít az elvont és nehezen megérthető fele, ezzel is kifejezve a serdülők szeszélyes világát.


A hosszú ideje porosodó forgatókönyv zsenialitását, emellett az eddigi évadokhoz képest a jóval ijesztőbb és gonoszabb szörny képezi, a Vecna. A főgonosz mivolta, azonban nem csak a sorozat stábjában lévő sminkesek és vizuális effektes csapat munkája miatt vált még dermesztőbbé, hanem mert az előző szörnyekhez képest emberi gondolatai vannak. Így a Vecna tettei nem csupán vérszomjas gyilkosságok, hanem átgondolt, az érzelmekre még erősebben ható sajnálatos esetek.


Első benyomásra azt az érzést keltheti maga az évad, hogy talán az alkotóknak megártott a pandémia időszaka, hisz mintha egy nagyon sötét, elborult elme fikcióját tükrözné. Szerintük azonban szó sincs hasonlókról, és indokolt az évad brutalitása, hiszen az első évad megjelenésekor a rajongók túlnyomó része serdülőkoruk kezdetén járt, szóval az idő múlásával ugyanúgy, mint a központban levő színészek, mára már felnőttek lettek.


Azonban, ha az éved első felvonása nem játszott volna eléggé az érzelmeinkkel, akkor a kétrészes, összesen négy óra játékidejű, második felvonásra kétségkívül ajánlott bekészíteni a papírzsebkendőt, hiszen nem csak szíven ütnek képsorok, hanem dinamikája is lenyűgöző.


Ha már szó esett az évad monumentalitásáról, fontos azt is megemlíteni, hogy bár piaci szempontból erős reklámot sikerült összehoznia a Netflixnek a Stranger Things brand építésével, ez nem csak sajátos céljaik elérését eredményezte. Ahogy az előző évadokban, úgy itt is különös hangsúlyt fektettek a 80-as évek zenei világának visszaadására, így nem számít újdonságnak, hogy néhány rég elfeledett zenei alkotás újra, vagy éppen most előszőr a zenei toplisták élére került. A negyedik évad legmaradandóbb momentumát Kate Bush brit énekesnő 1985-ös Running Up That Hill című számának bejátszása idézte elő. A szám több részben is megszólal, így nem is csoda, hogy a Stranger Things rajongóinak körét megnyerte. Mintha egy visszatérő motívumként szólalna meg az éved végén, mely erőt ad nem csak az éppen a halál markában levő szereplőknek, hanem maguknak a nézőknek is, hiszen érezhető, ha Maxnek sikerül megmenekülnie a Vecna markából, akkor a többieknek is. A nagy reményeket keltő zene, azonban nem minden karakter esetében sejtet happy end-et, így jár a negyedik évadban megjelenő Eddie Munson (Joseph Quinn), aki csakhamar a nézők szívébe írta magát kívülálló jellemével.


Ugyanakkor, ha már a zenéről szó esett, fontos megemlíteni az évadzáróban megjelenő Master of Puppetset is a Metallicától, hiszen ez volna az a momentum, amikor a mindig megfutamodó Eddie karaktere kiteljesedik és előadja a számot az Upside Downban. De koránt sem érzhető, hogy ezzel a karakter kiteljesedett volna, mielőtt szükségünk lett volna a papírzsebkendőre.



És ha már kiteljesedésről szó esett, nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy a zseniálisan összerakott negyedik évad új rekordokat döntött a Netflixen, amely a szolgáltató legjobban debütált angol nyelvű sorozata is lett. Az évad első felvonásának bemutatását követő harmadik héten immár több mint 781 millió órányi megtekintéssel büszkélkedhetett az új évad, ami nem is meglepő, hiszen 91 országban végzett a toplista első helyén, amelyre eddig még csak egyszer volt példa a Netflix történetében.


A nézettségi adatok nem okoztak csalódást: a második felvonás premierjének hetén a sorozatot több, mint 30 millió néző látta, és a szolgáltató honlapja szerint a műsor már hat hete vezeti a nézettségi listát. - Fotó: top10.netflix.com


Az új évad sikerességét egyrészt a hosszú ideje porosodó forgatókönyv átgondoltsága és komplexitása idézte elő, másrészt a misztikus sorozat egyre vérfagyasztóbb jellege, harmadrészt pedig, hogy a rajongók három éve várták az új évadot, a várakozáson pedig nem könnyített a pandémia idején megjelent előzetes sem.


Képek és statisztikák: Netflix

Beke Bőjte Anna

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments