Elvesztettem a motivációm, most mihez kezdjek?

Ti is éreztétek már úgy, hogy valami, amit régóta csináltok, egy idő után már nem foglalkoztat titeket, nem okoz nektek örömet? Manapság gyakori a fiatalok körében, hogy könnyen elveszítik a motivációjukat, ezt sokszor saját magamon is tapasztaltam. Mivel érdekelt ez a téma, felkerestem egy motivációs szakembert, Sipos Áront, aki beszélgetésünk során rávilágított arra, hogy mi lehet az esetleges megoldás ezekre a problémákra.

Fotó: Kudor Gyöngyvér

Meglátásod szerint melyek a mai fiatalok legjellemzőbb motivációs problémái?

A legnagyobb probléma, hogy sok fiatal nem tudja, miért kezd el egy bizonyos dolgot. Hogyha a motiváció nem belülről jön, az azt jelentheti, hogy az illető fel akar ülni egy úgynevezett divathullámra, s azt akarja meglovagolni, ez egy külső motiváció, ilyenkor általában le akar másolni valamit vagy valakit. Ez komoly probléma, mert ha valami nem belülről jön, akkor nem is kötheti le igazán az embert. Ekkor léphet fel a kimerülés és az energiaveszteség amiatt, hogy már nem érdekli az, amit csinál. Ilyen esetekben nagyon könnyen abbamaradhat az elkezdett tevékenység.

Milyen megoldást javasolnál nekik az ilyen esetekre?

A legjobb lenne, ha megtalálnák azt, amit szívvel-lélekkel csinálnak, hogy amikor reggel felkelnek és arra gondolnak, töltse fel őket energiával. Addig érdemes valamivel foglalkozni, amíg valóban leköti az érdeklődésüket. A legjobb, ha olyan tevékenységet találnak maguknak, amit szeretnek csinálni, értenek is hozzá, és pénzt is nyerhetnek belőle. Ha ez a hármas találkozik, akkor kihozhatják magukból a maximális teljesítményt. Az is fontos, hogy olyan emberekkel vegyék körül magukat, akik támogatják őket a terveikben. Tudok egy pár könyvet ajánlani minden fiatalnak, ami segíthet a motivációjuk megtalálásában, illetve lebont néhány kialakult paradigmát: Napoleon Hill: Gondolkodj és gazdagodj, Simon Sinek: Kezdj a miérttel, Robert Kiyosaki: Gazdag papa, szegény papa.

Szerinted a te generációd jobban tudja a motivációs problémáit kezelni, mint a miénk?

Nem tudnék általánosítani, véleményem szerint ez nem korfüggő, hanem emberfüggő, ismerek nagyon ambiciózus fiatalokat is. Ha valaki hamar rájön arra, hogy mit akar megvalósítani az életben, nagy eséllyel sikerrel fog járni.

Ha jól tudom, januárban szerveztél egy coaching programot fiataloknak, ez miről szólt?

Ennek a témája a célkitűzés, illetve a tervezés volt. Mindenki maga döntötte el, hogy mit szeretne elérni, miért akar küzdeni. Azért tartottam ezt az év elején, hogy a résztvevők megtervezhessék a 2019-es évüket. Az esemény január közepére esett, tehát ha úgy vesszük, már elvesztettek két hetet az évből. Azt javasoltam nekik, hogy ezt a két hetet is vegyék figyelembe a határidők megszabásakor. Ezeket mindig fontos kitűzni, különben halogatás lesz a vége. Fontos volt, hogy mindegyiküknek legyen egy jövőképe erre az évre, ami felé haladnak, legyen az családdal, barátokkal, vagy épp karrierrel kapcsolatos.

Hányan vettek részt ebben a programban?

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a célkitűzés az iAchieve nevű program egyik része volt, amit már 2018 decemberében kezdtünk, az első csoport coaching az önismeretről szólt (iAm), ezt folytattuk a célkitűzéssel (iDream), s a tervezéssel (iPlan) fejeztük be. A teljes programot két jelentkezővel csináltam végig, a célkitűző részt pedig néggyel. Az önismereten ketten, a célkitűzőn ötön, a tervezőn pedig hárman vettek részt.

Mennyire érezted ezt sikeresnek?

Az eseményt sikeresnek nevezem, de a célkitűzés és a tervezés csupán a kezdet. Ezért felhívtam a figyelmüket, hogy a megvalósításnál jöhetnek buktatók, de a nehéz időszakokban is ki kell tartani. Fontos tudniuk, hogy mit kell tenniük, ha elvesztik a motivációjukat. Az én feladatom mint coach az, hogy támogassam a klienseket, érdeklődőket céljaik elérésében, speciális kérdésekkel átsegítem őket az akadályokon (ezek sokszor fejben dőlnek el), ám az, hogy a jövőben milyen szinten viszik véghez az elképzeléseiket, az csak rajtuk múlik.

Tervezel-e a jövőben ehhez hasonló programokat?

Igen. Tervezek még egy félelemfeloldó és egy párkapcsolatról szóló csoport coachingot is, de ezekről még nincs konkrét időpont.

Sipos Áron, motivációs szakember

Kapcsolat: TŰZD KI

A döntés ereje, ingyenes letöltés: A DÖNTÉS ereje


Gebe Zoltán

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments