Száraz történelmi idézés, és fikció egyszerre: bemutatták Várady Tibor legújabb kötetét

Várady Tibor legújabb kötetét, a  Mi legyen a bronz utazóórával? címűt mutatták be szerdán, október 19-én a kolozsvári Bocskai-ház Óváry termében.  A könyv az ötödik kiadványa az Újabb történetek az irattárból című sorozatnak.




Várady Tibor, vajdasági magyar származású jogtudós, professzor és nem utolsó sorban író, aki rendszeresen tanított az Amerika Egyesült Államokban is. Legújabb kötete, egy különleges dokumentumregény sorozat része, amelyben a szintén jogász nagyapja és édesapja legérdekesebb eseteit dolgozza fel, az ők ügyvédi irodájának az irattárából.


A szerző beszélgetőtársa, Markó Béla költő, esszéíró, közéleti személyiség volt, aki beszédét azzal kezdte, hogy megköszönte a Sapientia EMTE vendégszeretetét, amelyet mint kiderült nem először élveztek a professzorral. „Nekem itt a szerepem valamiképpen az, hogy lehetőséget adjak Várady Tibornak, hogy a saját könyveiről és a saját munkásságáról beszéljen” – A beszélgetésben való szerepéről, majd hozzátette, hogy sajnos nem árulja el, hogy mi is lesz a bronz utazóórával, bár számos más titkot is fel lehet fejteni ezen kívül a könyvben.


A kérdés, amely minden jelenlévőt foglakoztatott természetesen az volt, hogy mi ihlette ezeket a könyveket, amelyre roppant egyszerű volt a válasz Várady Tibor részéről:


„Ezt a könyvet az ihlette, hogy a családi hivatásban rengeteg iratot találok, amelyek másutt nincsenek, és ez valamiképpen felértékelődött. Persze nem csak a nagyapám irodája, volt egy fontos, vagy számító ügyvédi iroda Délvidéken, Vajdaságban, de egyetlenegy más iroda sincs, ahol megmaradt minden irat, pontosan 1893 óta.

A könyv központi története Farkas Geiza, Kiss Ernő aradi vértanú dédunokája köré fonódik. A kötetnek a címe Farkas Geiza végrendeletéből származik.



„Egy kicsit különc dédunokája volt Kiss Ernőnek, aki örökölte az eleméri kastélyt és a szentmihályi birtokot is. 37 éves korában írt egy körülbelül 24 oldalas végrendeletet. Ebben mindent leír, ami ott volt Kiss Ernő eleméri kastélyában. Többek között egy bronz utazóóra is.” – mondta Várady a könyvről.


A beszélgetés végén a jelenlévők is kérdéseket tehettek fel, melyre a professzor úr szívesen válaszolt, majd ezt követően képet lehetett vele készíteni, illetve dedikálta is a kötetet.


Takács Kriszta

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments