Egy disztópikus, világmegmentős sci-fi, – kapaszkodj meg – egyenesen Koreából!

Az Űrsepregetők (2021) koreai sci-fi, s bár a jól bevált, sokszor látott, biztos sémákból építkezik – könnyedén besöpör két órát az életünkből.




A Netflix februári újdonságai között az új koreai sci-fi, az Űrsepregetők (Space Sweepers) minden bizonnyal az egyik leginkább várt egészestés filmek között volt számontartva. A történet a nem-túl-távoli jövőben, 2091-ben, egy disztópikus környezetben játszódik, ahol a Föld már gyakorlatilag lakhatatlan, és az emberek nagy része óriási űrállomás-komplexumokban (ún. orbit) él. A bemutatott világ erősen megosztott, vadkapitalista beállítódású, ahol míg a gazdag, tehetős rétegek jól szeparált, földszerű burkokban élnek, a szegényeknek csak a koszos, lerobbant kocka jut. A társadalom alján az űrsepregetők vannak, akik életük folyamatos kockáztatásával űrszemetet igyekeznek begyűjteni, és pénzre váltva megélni belőle több-kevesebb sikerrel.


Főszereplőink is egy ilyen űrsepregető csapatot alkotnak, ők a The Victory nevű űrhajó legénysége, akik a leghíresebbek az iparban, mindezek ellenére folyamatosan le vannak égve. A csapat élete akkor kezd bonyolódni, mikor véletlenül találnak egy gyereknek kinéző androidot, akit nagy erőkkel köröznek a hatóságok, és úgy döntenek, hogy váltságdíjat kérnek érte, ami egycsapásra megoldaná minden (anyagi) problémájukat. A cselekménynek gyakorlatilag ez a kiindulópontja, így azt tovább nem is részletezném, elkerülendő a potenciális spoilereket.


Bár a koncepció, és a cselekmény is hagynak némi kivetni valót maguk után (nem beszélve arról, hogy az érzelmek kifejezése a keleti kultúrákban máshogy működik, ami nekünk idegennek tűnhet), maga a film nagyon élvezhető. Ez főképp a nagyszerű színészeknek és a közöttük meglévő dinamikának, a pazar CGI-nak (és itt még véletlenül sem a katonákra gondolok), a pörgős akciónak, és a jókor elsütött poénoknak köszönhető. A film természetesen nem mellőzi a jól ismert koreai mechanizmusokat (pl. a gyorsított jelenetek, erőltetett mimika, túljátszott gesztusok, szürrealitás), ami gyakorlott koreai tartalomfogyasztónak, mint jómagam, nem okoz fennakadást; de azoknak, akik most tévedtek erre a terepre furcsa, vagy akár bosszantó is lehet. Amire még biztosan mindenki felkapja majd a fejét, az az, hogy bár egy koreai produkcióról van szó, a szereplőgárda meglepően sokszínű, oroszoktól afro-amerikaiakig mindenféle nemzetiség képviselteti magát, sőt, mindezek a saját nyelvükön beszélnek, így aztán gyakran belefuthatunk egy-egy francia, angol, orosz megszólalásba.


Az Űrsepregetők összességében egy jól összerakott történet, ahol a kreatív megvalósításokon, látványvilágon kívül felmerül néhány olyan, napjaink társadalmát érintő kérdéskör, mint a megkülönböztetés, a földi élet fenntarthatósága, a Mars kolonizálása, stb.


Saját értékelés: 7/10


Filmelőzetes:https://www.youtube.com/watch?v=H1WYnJF1Pwo&ab_channel=Netflix


A film itt elérhető: https://www.netflix.com/title/81094067


Források:

https://www.rottentomatoes.com/m/space_sweepers

https://www.imdb.com/title/tt12838766/


Ferencz eM.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések

Comments